doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Breaking: rechtszaak rondom moord Peter R. de Vries moet opnieuw

Zojuist heeft de Amsterdamse rechtbank bekend gemaakt dat de strafzaak rond de moord op Peter R. de Vries opnieuw behandeld moet worden. De zaak was zo goed als afgerond en een uitspraak stond al gepland, maar door nieuwe, zeer relevante informatie werd besloten de zaak te heropenen.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
@media (max-width: 679px){#fig-638ac351ac561 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-638ac351ac561 img{#fig-638ac351ac561 img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-638ac351ac561 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-638ac351ac561 img{#fig-638ac351ac561 img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-638ac351ac561 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-638ac351ac561 img{#fig-638ac351ac561 img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-638ac351ac561 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-638ac351ac561 img{#fig-638ac351ac561 img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}Peter R. de Vries

In eerste instantie stond de uitspraak al voor 14 juli op de agenda, maar na nieuwe informatie en getuigenverklaringen over mogelijke opdrachtgevers werd de strafzaak over de moord op Peter R. de Vries heropend. In de tussentijd emigreerde een van de rechters echter naar het buitenland, waardoor de rechtbankcombinatie verandert. Dat mag alleen op voorwaarde dat álle betrokken procespartijen hiermee akkoord gaan. De advocaten van verdachte Kamil E. deden dat niet en eisen dat de zaak opnieuw wordt behandeld.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Of echt álles overgedaan moet worden, dus ook slachtofferverklaringen en de volledige onderbouwing van de strafeisen, wordt later duidelijk.

De verdachten

Op 6 juli 2021 werd misdaadverslaggever Peter R. de Vries neergeschoten na zijn vertrek uit de RTL Boulevard-studio. Op 15 juli overleed hij aan zijn verwondingen.

Delano G. en Kamil E. zijn de twee hoofdverdachten in de zaak. Justitie vermoedt dat Delano G. degene is die De Vries om het leven heeft gebracht. Kamil E. zou als verkenner en bestuurder van de vluchtauto betrokken zijn. Het OM ziet beide mannen echter als ‘volle medeplegers’.

Het bewijs tegen het tweetal bestaat onder meer uit camerabeelden, getuigenverklaringen en spullen die zijn gevonden tijdens huiszoekingen en de aanhouding van de mannen in hun vluchtauto. Tegen de twee is in juni van dit jaar levenslang geëist.

Nog meer verdachten en getuige 'Eddy'

Toch werd de uitspraak uitgesteld. Dit omdat er nieuwe informatie aan het licht kwam in de vorm van een getuigenverklaring. Getuige 5089 of 'Eddy', zoals hij in de verschillende verhoren wordt genoemd, meldde zich in oktober vorig jaar bij de politie, waar hij uitgebreid over de moord op Peter R. de Vries heeft verklaard.

De anonieme getuige zei zijn verklaring te baseren op zijn contact met een goede vriend van hem: Krystian M.

"Hij (Krystian M., red.) was op zoek naar iemand die een journalist zou doodschieten", aldus 'Eddy'. De 27-jarige Pool werd in de cel opgepakt op verdenking van het aansturen van de twee verdachten die de moordaanslag op Peter R. de Vries zouden hebben uitgevoerd. Delano G. en Kamil E. dus.

Naast Krystian M. werden nog twee mannen opgepakt. Zij zouden spotters zijn die ter plekke video’s maakten van de vermoorde De Vries, om deze op social media te verspreiden.

De zaak waarin Delano G. en Kamil E. terechtstaan en de zaak rondom Krystian M. en de vermeende spotters, worden nu gelijktijdig gevoerd. Dit om de onderlinge verbanden duidelijk te krijgen. Beide zaken draaien immers rondom de moord op De Vries.

Link mocro maffia

Getuige 'Eddy' heeft overigens ook nog verklaringen afgelegd over het motief achter de moord op De Vries.

"De reden daarvan was omdat hij (De Vries, red.) met de kroongetuige werkt", aldus getuige 5089. "Omdat hij, de journalist, de kroongetuige (Nabil B, red.) hielp in deze zaak (Marengo, red.)"

Dit was de allereerste keer dat een getuige hardop zei dat de moord op Peter R. de Vries gelinkt is aan de mocro maffia. Verschillende vermeende kopstukken van de organisatie - het OM ziet Ridouan T. als leider - staan terecht in het Marengo-proces voor zes liquidaties en meerdere pogingen daartoe.

Nabil B. is kroongetuige in die zaak. Peter R. de Vries was zijn vertrouwenspersoon. Ook de broer van Nabil B. en zijn advocaat Derk Wiersum zijn geliquideerd nadat B. kroongetuige werd.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws