Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Wie is Krystian M., de man die de moordenaars van Peter R. de Vries aanstuurde?

Op maandagochtend is de 26-jarige Krystian M. uit het Gelderse Ochten aangehouden voor het aansturen van de moord op Peter R. de Vries. Wie is de man die in het strafdossier tot nu toe werd aangeduid als NN-*4229?

Wie is Krystian M., de man die de moordenaars van Peter R. de Vries aanstuurde?

De politie heeft Krystian M. aangehouden in zijn cel, waar hij vastzit voor een poging tot moord in Zeewolde in oktober 2021. De man met Poolse nationaliteit is ook verdachte in strafzaak Buizerd, samen met de neef van Anouar T. (de neef van Ridouan T.) en acht anderen. Ze worden onder andere verdacht van autodiefstal. De gestolen wagens zouden later bij liquidaties worden gebruikt.

M. wordt ook verdacht van betrokkenheid bij twee pogingen tot moord. De eerste vond plaats op 30 oktober 2019 in Utrecht en maakt deel uit van strafzaak Buizerd. De tweede vond plaats op 5 oktober 2021. Daarbij werd een man Poolse man neergeschoten met een automatisch vuurwapen. Krystian M. zou het wapen hebben geleverd en de schutter naar de locatie hebben gebracht. Op 19 oktober 2021 werd hij in Den Haag aangehouden voor wapenbezit.

NN-*4229

Justitie heeft tot nu toe weinig losgelaten over M. In het dossier van de moord op Peter R. de Vries wordt wel een opdrachtgever genoemd, maar onder de codenaam NN-*4229. Er werden onder andere berichten van deze persoon gevonden na de kraak van de Google Pixelsmartphone die gebruikt werd door verdachte Kamil E.

NN-*4229 verstuurde zowel berichten in het Pools als in het Nederlands. Hij liet foto’s zien van Peter R. de Vries met daarbij de tekst ‘Deze hond moet je hebben.’ Ook gaf hij orders voor de liquidatie. “Leeg die ding op hem”, als instructie voor het schieten. “Verneuk het niet!”

Na de schietpartij gaf hij nog meer orders aan de verdachten. NN-4429 wilde dat Kamil E. en Delano G. hun auto in brand zouden steken en de kentekens en hun wapens weg zouden gooien. Er was echter geen tweede auto om daarna verder te vluchten, dus het tweetal reed door. NN-4429 bleef pushen dat ze de auto moeten lozen, maar die berichten werden genegeerd. Delano G. klaagde enkel dat de liquidatie ‘kk slecht geregeld’ was.

Toen het tweetal merkte dat de politie ze op de hielen zat, commandeerde NN-*4229 dat ‘De Pool’ zijn smartphone kapot moest trappen en de simkaart door moest slikken. Ook moesten ze hun wapens laden. Dat werd door Delano G. geweigerd, uit angst dat de politie terug zou schieten. Niet veel later eindigde het gesprek, nadat Kamil en Delano werden gearresteerd.

Bekende van de verdachten?

Krystian M. woonde net als Delano G. in Tiel. Pas in de zomer van 2021 verhuisde hij naar Ochten. Of M. al langere tijd contact had met Delano G. en Kamil E. is nog onbekend. Wel was hij ervan op de hoogte dat Kamil E. Pools was, aangezien de twee met elkaar in hun moedertaal communiceerden. Ook hadden ze een gemeenschappelijke bekende, ene 'Maciek', die ook bij het moordplan was betrokken.

Op dit moment zit Krystian M. achter slot en grendel. In het verleden werd hij meerdere keren uit voorarrest vrijgelaten. Iets dat door de officier van justitie ‘volstrekt onverantwoord’ werd genoemd.

De advocaat van M., Ronald van der Horst, heeft nog niet gereageerd op de arrestatie.