Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Chatberichten over aanslag Peter R. de Vries gekraakt: ‘Alles spoot, die bloed, iedereen gille’

Er zijn teksten uit een versleutelde smartphone die gebruikt werd door Kamil E. en Delano G. aan het dossier van de zaak Peter R. de Vries toegevoegd. De berichten die van en naar dat toestel verstuurd zijn, geven een beeld van de kille, maar ook amateuristische aanslag die de misdaadverslaggever uiteindelijk het leven kostte.

Chatberichten over aanslag Peter R. de Vries gekraakt: ‘Alles spoot, die bloed, iedereen gille’

Derde persoon

Uit de chats blijkt dat er een derde persoon actief betrokken was bij de aanslag op Peter R. de Vries. In de gesprekken op de Google Pixel-Blackberry die achterin de auto van Kamil G. werd gevonden, wordt hij aangeduid als NN-*4229. De onbekende, die zowel in Nederlandse als Poolse straattaal spreekt, beschrijft hoe de liquidatie uitgevoerd moet worden.

Op de middag van 6 juli, de dag dat Peter R. de Vries werd neergeschoten, schrijft NN-*4429 naar Delano G. dat hij ‘dit moet doen, of anders onder de groene zoden zal liggen’. “Leeg die ding op hem. verneuk het niet”, stuurt hij.

Delano G. reageert: “ook al is het daar heet (druk, red.) ik doe gewoon.”

NN-4429 benadrukt dan nog eens dat de aanslag moet lukken en dat Delano G. misschien een extraatje krijgt ‘als hij het goed doet’. NN-*4429 blijft G. pushen dat hij geen fouten moet maken, waarna G. uiteindelijk duidelijk probeert te maken dat hij te vertrouwen is: “Bro ik schiet die kk ding helemaal door ze kk lichaam heen, die vieze kk hoer, hoofd alles laat hem daar als een sletje achter (…) I love this.”

Kamil E.

Ook de Poolse Kamil E., die eerder in de rechtszaal verklaarde dat hij alleen ingehuurd was om ‘iemand een lift te geven’, doet actief mee aan de gesprekken. Om 18.59, een half uur voor de aanslag op De Vries, stapt Delano G. uit de auto en neemt E. de communicatie over. In het Pools laat hij aan NN-*4429 weten dat hij Delano ‘alles heeft laten zien’.

Hiermee bedoelt E. dat hij de route die Peter R. de Vries normaal door de Leidsebuurt zal nemen wanneer hij de studio van RTL Boulevard verlaat. Op camerabeelden is te zien hoe de twee voor de aanslag samen door de buurt lopen.

Kort daarna stuurt E. dat hij gaat rondrijden in de buurt van de plek waar Peter R. de Vries later die avond neergeschoten zal worden.

Amateuristische ontsnapping

Als de aanslag op Peter R. de Vries gelukt is, is het Delano G. die weer berichten begint te sturen. “Bro, ahahahah (..) dwars door ze hoofd en lichaam (..) echt, gelukt (..) hij is dood (..) kk dood”, schrijft hij, nadat hij is ingestapt in de vluchtauto. Hij vraagt NN-*4429 om voor zijn familie te zorgen als het fout gaat en geeft details over de dood van De Vries. “Alles spoot (..) die bloed (..) iedereen gille (..) hij bewoog niks meer (..) was kk druk.”

Na die berichten begint er chaos te ontstaan, als gevolg van een slecht geplande vlucht. NN-*4429 wil dat Kamil E. en Delano G. de auto in brand steken en de kentekens en hun wapens weggooien, maar er is geen tweede auto om daarna verder te vluchten. NN-*4429 blijft pushen dat ze de auto moeten lozen, maar de twee rijden door, terwijl Delano klaagt dat het ‘kk slecht geregeld’ is.

Als het tweetal merkt dat de politie ze op de hielen zit, wil NN-*4229 dat ‘De Pool’ zijn smartphone kapottrapt en de simkaart doorslikt. Ook moeten ze hun wapens laden, maar Delano G. weigert, uit angst dat de politie terug zal schieten. Niet veel later eindigt het gesprek, nadat de twee mannen worden gearresteerd.