Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Kamil E. blijft achter slot en grendel zitten

Kamil E., die wordt verdacht van het besturen van de vluchtauto na de aanslag op Peter R. de Vries, moet voorlopig in de gevangenis blijven zitten. Dat besluit werd vandaag genomen door de rechtbank Amsterdam.

Kamil E. blijft achter slot en grendel zitten

De advocaten van Kamil E. waren van mening dat er te weinig bewijs was voor betrokkenheid bij de moord op Peter R. de Vries om E. gevangen te houden. Volgens de rechtbank is dat bewijs er wel degelijk. De uit Polen afkomstige E. zou de vluchtauto bestuurd hebben en daarnaast ook meerdere verkenningen hebben uitgevoerd in de weken voor de moord. Veel van die verkenningen zijn door beveiligingscamera’s vastgelegd. Uit telefoongegevens van Kamil E. blijkt bovendien dat hij zich in de weken voor de moord dagelijks in Amsterdam bevond, waar De Vries als gast van RTL Boulevard meerdere keren langskwam.

Achtervolging

Naast de camerabeelden is er ook een getuige die vermoedde dat Peter R. de Vries door Kamil E. in de gaten werd gevangen. Een week voor de aanslag op Peter R. de Vries meldde hij aan de beveiliging van RTL Boulevard en bij de politie dat de misdaadverslaggever achtervolgd werd door een verdacht persoon. De man stond een sigaret te roken in de parkeergarage waar De Vries zijn auto normaal gesproken parkeerde voor uitzendingen van RTL Boulevard. Hij hield de misdaadverslaggever nauwlettend in de gaten, totdat die uit de garage vertrok. Kort daarna liep de man zelf ook weg.

De getuige is een medewerker van de parkeergarage, die vanuit zijn kantoor kon zien hoe De Vries in de gaten werd gehouden. Na de aanslag herkende hij de verdachte man als de Pool Kamil E.

Op bezoek bij moeder

E. geeft zelf toe dat hij ‘iemand heen en weer zou hebben gereden’ op de dag van de moord. Naar eigen zeggen wist hij echter niets van plannen voor een mogelijke aanslag. De opnames van de verkenningen zouden volgens hem ook geen doorslaggevend bewijs zijn. "Ik ben niet de persoon op die camerabeelden, ik was bij mijn moeder", zei hij.

Zowel Kamil E. als de vermoedelijke schudder, de 22-jarige Delano G., zitten voorlopig nog in voorarrest. Op 3 maart gaat het proces verder met een volgende inleidende zitting. De inhoudelijke behandeling van de zaak begint naar verwachting in juni 2022.