Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Operatie Falcon Autumn: komende tijd veel laagvliegende helikopters door hele land

Kan zijn dat het volume van je beeldbuis een paar tikkies omhoog moet de komende tijd.

Helikopters

De komende weken kan het zijn dat je een stuk vaker dan normaal een overvliegende helikopter hoort. Maar wees gerust, je hoeft niet direct met een krat bier en een stapel Panorama's de schuilkelder in te duiken. Het gaat om een geplande actie.

Defensie lanceert namelijk operatie Falcon Autumn, een grootschalige oefening waaraan niet alleen Nederlandse soldaten meedoen, maar ook militairen uit Duitsland, Polen en de VS.

Falcon Autumn

In totaal gaat het om 37 helikopters, en meer dan 1.000 militairen. Zij spelen een aanval op een NAVO-staat door een verder naamloze vijand na. Een flinke simulatie, zogezegd.

Op de website van Defensie valt te lezen: “De invasie van Rusland in Oekraïne drukt iedereen met de neus op de feiten: veiligheid en vrijheid zijn niet vanzelfsprekend. Het is dan ook belangrijk om snel inzetbaar te kunnen zijn. Deployment, het verplaatsen naar en het opzetten van een militair kamp, zijn zaken die worden beoefend.”

Geluidsoverlast

Via Twitter en hun website waarschuwt de Luchtmacht dat er de komende tijd sprake kan zijn van geluidsoverlast. Het gaat dan niet alleen om laag overvliegende helikopters, maar ook om bijvoorbeeld schietoefeningen. Hiervoor worden oefenmunitie en rookgranaten gebruikt. Er kunnen dus wel harde knallen te horen zijn, maar het gaat hier niet om het echte kogels, bommen en granaten.

Waar precies?

In twee gebieden in het bijzonder zullen veel helikopters overvliegen: Oost-Nederland – van Friesland en Groningen tot aan Limburg, en in de buurt van Valkenburg, in Zuid-Holland.

Vredepeel is drie weken lang (t/m 18 november) de thuisbasis voor alle helikopters die bij de oefening betrokken zijn. Verder wordt vooral geoefend in de buurt van Wijk bij Duurstede, Ossesluis, Drachten, Malden, Emmen, Balloërveld, Prikkedam, Havelte, De Haar en Valkenburg (ZH). De oefeningen vinden plaats van maandag tot en met zaterdag tussen 06.00 en 23.59 uur. Een exacte lijst met locaties en tijdstippen van de oefeningen, is te vinden op de website van Defensie.

Nieuws
  • T&W
  • Pro Shots / Koen Laureij