Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Premium

Dit zijn de extreemste gevallen van plastische chirurgie

Berouw komt na de zonde, al kan over dat laatste worden getwist als het aankomt op plastische chirurgie. Wie doe je er immers kwaad mee wanneer je aan jezelf laat sleutelen? De arts niet, want je spekt zijn portemonnee. En jezelf ook niet, want je doet jezelf een upgrade cadeau. Het is echter de categorie die niet van ophouden weet die spijt krijgt wanneer het te laat is…

Plastische chirurgie

Op papier is ze pas 21 maar toch draaide Sonja Barend al 84 rondjes om de zon. De oud-presentatrice, geboren op schrikkeldag 1940, omarmd de zwaartekracht ten volle. “Waarom zou ik een facelift nemen? Al die vrouwen die dat doen gaan er op den duur toch hetzelfde uitzien. Ouder worden is nu eenmaal een strijd die je verliest. Je kunt de boel wel blijven optrekken, maar je houdt altijd dat oude nekkie. De handen verraden ook een hoop. Soms zie ik weleens iemand ergens zitten die geholpen is. Dan ondersteunt ze d’r hoofd met haar hand en denk ik: yep, 84.

De gezichtsbeenderen vormen de basis voor de spieren, het vetweefsel en de huid, maar naarmate we ouder worden krimpen deze en raakt de huid dunner. Ouder worden is niet per definitie lelijk. Lijnen in het gezicht vertellen een verhaal en kunnen ervaring en wijsheid in zich meedragen. Met een bescheiden ingreep is echter ook niets mis. Sommige sterren hebben goed begrepen welke ingrepen wijs zijn en waar de bovengrens ligt om geen karikatuur van zichzelf te worden. Zo lijkt Brad Pitt op zijn zestigste haast de achterstevoren levende Benjamin Button die hij ooit speelde en die lichamelijk steeds jonger werd, maar dankt hij dit aan een aantal ziekenhuisbezoeken. In 2020 vertoonde hij nog de gebruikelijke verouderingstekenen, zoals diepe lijnen, verlies van volume onder de ogen en het gezicht en een hangende huid rond zijn kaak. Afgelopen zomer verscheen hij echter jaren jonger op de tribune van Wimbledon na het ondergaan van een facelift, iets wat met een scherp oog te zien is aan het litteken bij zijn oorlellen. Het resultaat als geheel oogt nog natuurlijk, dus hij doet er goed aan om zijn dokter te bedanken en het hierbij te laten.”

Brad Pitt

Ballongezicht

Ook Jennifer Lopez oogt op haar 54ste jaren jonger door enkele mini-facelifts, gezond eten, sporten en een dagelijkse huidroutine. Maar bovenal: ze is nooit doorgeslagen in haar strijd om de seniorenlook zo lang mogelijk uit te stellen. De zangeres oogst lof en applaus, al zal haar jong ogende uiterlijk ook enigszins met haar genen te maken hebben. Sommige mensen hebben nu eenmaal een betere connectie met Moeder Natuur dan de ander.

Madonna was in haar jonge jaren een pareltje om te zien. Zij is slechts elf jaar ouder dan Lopez maar oogt inmiddels allesbehalve authentiek. “Kijk hoe schattig ik eruit zie nu de zwellingen van mijn operaties zijn weggetrokken,” schreef ze vorig jaar nog op Instagram. Fans waren echter geschokt, omdat het popicoon meer weg had van een Madonna-imitator dan van zichzelf. Haar wangen zijn op de operatietafel dermate opgepompt, dat ze kampt met een gezwollen ballongezicht.

Leeftijdsgenoot Simon Cowell, wereldberoemd jurylid van vele talentenjachten op tv, lijkt dezelfde chirurg te hebben bezocht. “Er was een tijd dat iedereen zijn of haar gezicht volstopte met botox en ook ik ben daar voor gevallen,” zegt hij. “Ik ben er uiteindelijk weer mee gestopt toen mijn zoon Eric me vol schrik aankeek omdat hij mij haast niet meer herkende. Ikzelf had dat ook bij het zien van voor-en-na-foto’s van mezelf.” De kandidaten van Britain’s- en America’s Got Talent zitten echter nog steeds in zak en as. Zij kunnen een vrolijke Simon achter de jurytafel tegenwoordig nauwelijks onderscheiden van een chagrijnige Simon. Zijn ze nu wel of niet door naar de volgende ronde? Geen hond die het weet.

Connie ‘Vanessa’ Witteman.

In Nederland zijn Connie ‘Vanessa’ Witteman en Marijke Helwegen de duidelijkste en bekendste voorbeelden van BN’ers die aan zichzelf hebben laten sleutelen. Connie is 72 en onderging meerdere keren een behandeling in een poging uiterlijk vertoon niet te laten matchen met haar leeftijd op papier. Marijke was zelfs jarenlang het uithangbord voor de cosmetische brance en maakt er zelfs grappen over. “Je kunt mij na m’n dood recyclen tot plastic servies. Mijn rijtje ingrepen valt echter wel mee en bestaat uit: een borstvergroting, lip- en ooglidcorrectie en een facelift. That’s it! Slechts een fractie van wat men altijd zegt. En ik gebruik ook geen poeders in de neus, alleen de dure merken van de parfumerie op de neus. De laatste ingreep is van achttien jaar geleden, nu durf ik de narcose voor een operatie niet meer aan. Slechts drie spuitjes botox per jaar zijn nog overgebleven.

Marijke Helwegen.

Op feestjes en premières zwaai ik sommige BN’ers gedag, maar dan gooien ze snel die wijsvinger voor hun mond, daarbij een ssst-geluid makend omdat ze niet herinnerd willen worden aan de operatie die ze bij zichzelf hebben laten uitvoeren. Houden ze liever geheim. Prima, maar ga mij dan niet achter m’n rug om zwart lopen maken door te roepen dat je er niet uit wilt zien als Marijke Helwegen. Kom dan eens naast me in de spiegel staan, ouwe heks, denk ik dan. Ik zal me door jou toch zeker niet onder het tapijt laten vegen?”

Igor en Grichka Bogdanoff.

Totaal verminkt

Cosmetisch arts Robert Schoemacher stelt dat eindeloos aan jezelf blijven sleutelen onverstandig is. “Gekkigheid als Russian lips, liquid facelifts en geprononceerde jukbogen is op den duur levensgevaarlijk. Mensen laten zich gek maken door al die gekke marketingtermen. Bovendien kun je, wanneer je jezelf er niet mooier op vindt geworden, de genomen stappen niet meer terugdraaien. Ik zag eens een meisje dat vampiertanden en duivelsoren wilde. Dan spoor je toch niet? Persoonlijk draag ik uitsluitend bij aan het mooier maken via subtiele correcties. Wil je een vissenbek, dan moet je ook niet bij mij zijn. Mickey Rourke was ooit een heel knappe vent met een enorm charisma. Daar is niets meer van overgebleven. Michael Jackson zag er ten tijde van Thriller nog goed uit, ondanks een eerste operatie aan zijn neus. Daarna heeft hij zich in 25 jaar tijd totaal laten verminken.”

Jackie Stallone.

Andere duidelijke voorbeelden van sterren die het mes niet alleen in hun karbonade lieten steken zijn Jackie Stallone (‘de moeder van’ had ineens reuzenlippen, een ingevallen neus en cartoon-wenkbrauwen), actrice Renée Zellweger (ooglidcorrectie en zes jerrycans botox), zanger Kenny Rogers (van stoere country-cowboy naar wassenbeeld), actrice/comédienne Joan Rivers (een neus die naar eigen zeggen gemaakt is van polyurethaan), actrice Courtney Cox (verschillende ingrepen waar ze later spijt van kreeg), Cher (wat eigenlijk niet?) en Donatella Versace (van girl next door tot ghotic goat). Die laatste dankt haar ‘jeugdige’ look volgens eigen zeggen aan verschillende zalfjes en crèmes. “Ik gebruik tonnen gelaatsverzorging en zorg goed voor mijn haar en lichaam.” Yeah, right. Zou ze het zelf wel geloven?

Sylvester Stallone.

Sylvester Stallone heeft, net als zijn moeder, ook het nodige aan zichzelf laten verbouwen, maar niet om de reden die velen zullen denken. De acteur heeft een litteken aan de linkerkant van zijn gezicht en liet een facelift uitvoeren omdat hij sinds zijn geboorte geen zenuwen heeft aan die kant. Wanneer hier naar wordt gevraagd antwoord hij nuchter: “Tuurlijk, waarom zou je het niet doen? Je laat je auto toch ook tunen?”

Donatella Versace.

Extreme gevallen

Doorgeslagen in hun operatiefetisch waren bij leven de Franse tweelingbroers Igor en Grichka Bogdanoff. Wie foto’s uit hun tijd bij het sciencefictionprogramma Temps X naast latere beelden legt, zou denken dat het hier twee andere mannen betreft. De misvormingen in hun gezicht zijn niet enkel aan overvloedige operaties te wijten. Het duo leed aan de ziekte acromegalie die ervoor zorgt dat het lichaam teveel groeihormonen aanmaakt. Hierdoor worden kin, neus en ledematen buitenproportioneel groot. De broers trokken met regelmaat naar de plastisch chirurg om de gevolgen van hun aandoening zoveel mogelijk te beperken.

Rodrigo Alves.

De Braziliaanse Rodrigo Alves had daar dan weer geen last van, maar sloeg genadeloos door in zijn droom eruit te zien als een real life Ken (van Barbie dus). De voorheen normaal ogende tiener gaf al bijna 1 miljoen uit aan onder meer tien neusoperaties, borstimplantaten en zelfs het verwijderen van enkele ribben om een smallere taille te krijgen.

Jocelyn Wildenstein.

De Zwitserse Jocelyn Wildenstein liet zich op haar beurt inspireren door de passie van haar ex-man voor kunst en katten. Na zijn overlijden kreeg ze meer dan 2,5 miljard op haar rekening bijgeschreven en voor dat geld is alles te koop. Je kunt er zelfs chirurgen mee overhalen je te laten veranderen in een levende… kat! Catwoman is dan ook de naam waaronder ze tegenwoordig bekend staat. Ondanks haar vele gevaarlijke operaties, hoopt ze er deze zomer 84 jaar oud mee te worden. Die mazzel had Dennis Avner niet. De Amerikaan, die zich middels vulling, tatoeages, piercings en een speciale tandconstructie had laten ombouwen tot tijger, vond daarmee niet het geluk dat hij voor ogen had. In 2012 werd hij op 54-jarige leeftijd dood aangetroffen in zijn woning in Nevada, vijf jaar nadat hij in ons land nog aanschoof in de talkshow van Robert Jensen. Lokale politie gaat uit van zelfmoord. Bij leven gaf Avner aan ‘de wegen van de tijger te willen volgen’ en zichzelf de Indiaanse naam ‘Stalking Cat’ te geven. “Om zoveel mogelijk op het beest te lijken, heb ik mijn bovenlip laten splijten en liet ik mijn vingernagels groeien om ermee te kunnen krabben.” Ondanks zijn ongewone uiterlijk behield hij zijn baan als computerprogrammeur.

Lolo Ferrari.

Borstvergrotingen

Kent u Lolo Ferrari nog? De Franse (porno)actrice liet bij leven zo vaak aan haar boobies zitten door professionele zwembadblazers, dat ze bij haar dood een borstomvang had van 130 centimeter. In 2000 stierf ze aan een overdosis medicijnen. Pornoactrice Norma Stitz kan er ook wat van.

Pixee Fox.

Haar enorme borsten hebben het gewicht van de gemiddelde peuter: 13 kilo per tiet. De Zweedse Pixee Fox heeft ook grotere tetten dan ze van nature kreeg toebedeeld. Het is haar droom om eruit te zien als Jessica Rabbit (zij van Roger). Met vier borstvergrotingen, vier neuscorrecties, een operatie aan haar oren om deze elfachtiger te maken, wat liposuctie, zes verwijderde ribben en een volledige kaakconstructie is ze al aardig op weg.

Norma Stitz.

Bioloog Midas Dekkers omschreef de drang naar het mes eens als volgt: “Plastische chirurgie is vaak omgekeerde geneeskunst: je gaat gezond naar binnen en komt als patiënt weer naar buiten.” Hoogstwaarschijnlijk kwalificeert hij Elaine Davidson uit Brazilië hier ook onder. De voormalig verpleegkundige heeft meer dan zesduizend piercings over haar hele lichaam, waarvan meer dan vijftienhonderd inwendig zijn ingebracht. En toch: “Ik houd helemaal niet van piercings. Het is afzien, maar ik doe het voor de kunst. Om een record te breken moet je ver gaan.” En dat lukte. In 2000 leverden de vele verminkingen haar voor het eerst een plaatsje op in het World Guinness Book of Records.

Anthony Loffredo.

De heftigste in het rijtje zelfverminkingen is de Franse Anthony Loffredo. Ooit een doodnormale beveiliger van een nachtclub, vandaag de dag niets minder dan een alien. Hij is jarenlang bezig geweest om zijn lichaam via tatoeages helemaal zwart te maken, waarbij hij zelfs zijn oogbollen met inkt liet behandelen. Ook liet hij zijn tong splitsen (om op een slang te lijken), zijn neus en een paar vingers verwijderen en zijn schedel aanpassen. Voor zijn laatste twee gewenste ingrepen, het in tweeën splitsen van zijn penis en het laten amputeren van een been, zamelde hij geld in. Zijn zorgverzekering weigerde deze ‘schoonheidsoperatie’ namelijk te vergoeden.

In de documentaire I Transformed Myself Into An Alien wordt de dagelijkse discriminatie als gevolg van zijn unieke uiterlijk onder de loep genomen. Loffredo beschrijft de moeilijkheden die hij tegenkomt bij alledaagse activiteiten, zoals een drankje drinken op een terras of het zoeken naar een baan. Als hij een Uber belt, stopt de chauffeur niet. In restaurants is hij niet toegestaan. Ook had hij problemen met het verifiëren van zijn identiteit om een OnlyFans-account te openen, omdat de app zijn gezicht niet kon herkennen. “Het is een dagelijkse strijd, omdat je elke dag nieuwe mensen tegenkomt die het niet begrijpen, die willen oordelen. Zo is het leven: niet iedereen begrijpt alles, net zoals ik van veel mensen veel dingen niet begrijp.”

Premium
Je hebt zojuist een premium artikel gelezen.

Online onbeperkt lezen en Panorama thuisbezorgd?

Abonneer nu en profiteer!

Probeer direct
Bizar
  • ANP, NL BEELD e.a.