De AIVD heeft zich in haar jaarverslag van 2022 uitgelaten over de complottheorieën van extremisten en noemt het jaar ‘grimmig’. Niet alleen is er dreiging vanuit de complotdenkers. Er zijn meer dreigingen in Nederland waar de AIVD zich over uitlaat.
Zorgen voor Nederland
Naast de complottheorieën is er ook een groei te zien in de dreiging vanuit IS aangestuurde aanslagen. Deze cijfers in het rapport zijn hoger dan die van vorig jaar. De dreigingen vanuit extreem-rechts zijn ook niet verminderd. Dit is een groep waar rechts-terroristische geweldsdreigingen vanuit gaan. Er is hierin een nieuwe generatie te zien, namelijk jonge mannen die internationaal online contact met elkaar zoeken. Ze praten hier over terroristisch geweld met elkaar en verheerlijken dat.
Bij de anti-overheidsactivisten is ook een verandering te zien. Waar deze mensen zich eerder alleen richtten op de overheid, zijn nu ook allerlei organisaties en instanties aan de beurt. Journalisten, wetenschappers en rechters zijn hier de dupe van. Deze extremisten dragen nu de boodschap uit dat Nederland in de macht is van een ‘kwaadaardige elite’.
“De AIVD schat in dat dit narratief over een ‘kwaadaardige elite’ op dit moment het populairste extremistische narratief is. Het precieze aantal is niet met zekerheid vast te stellen, maar de AIVD schat dat waarschijnlijk meer dan honderdduizend personen er in meer of mindere mate in geloven”, aldus de AIVD.
Bizarre uitspraken
De extremisten gaan hierin zo ver dat ze zeggen in een oorlog te zijn met deze ‘elite’. Ze vinden dat mensen die hier deel van uitmaken geadresseerd en berecht moeten worden. Ze stellen zelfs dat sommigen ter dood gebracht moeten worden.
Deze extremisten zijn ervan overtuigd dat de ‘elite’ gebeurtenissen bedenkt om steeds meer controle te krijgen. Zo geloven zij dat de coronapandemie, stikstofcrisis en oorlog in Oekraïne allemaal zijn bedacht voor controle. Hier geloven dus zo’n 100.000 mensen in, volgens de AIVD. Krankzinnig!
Buitenland
Naast onze eigen bevolking is er ook dreiging van buitenaf, volgens de inlichtingendienst. Verschillende landen werken eraan mee om binnen onze samenleving verdeeldheid te krijgen. Dit gebeurt door online beïnvloedingcampagnes.
De directeur generaal van de AIVD, Erik Akerboom, zegt er het volgende over: “Ze kunnen ervoor zorgen dat Nederlanders onterecht het vertrouwen verliezen in elkaar en in de manier waarop ons land wordt bestuurd.” Volgens Akerboom is het gevaar reëel.
- NOS, RTL Nieuws
- NL Beeld / Proshots