Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Koning Willy krijgt extra geld wegens inflatiecorrectie, houdt de knaken in z'n zak

Waar een hoop Nederlanders de thermostaat een paar tikkies omlaag zetten, proberen te besparen op boodschappen en allerlei andere manieren zoeken om met de torenhoge inflatie om te gaan, krijgt de koning extra geld. Tienduizenden euro's extra zelfs.

Koning

Inflatie in Nederland is inmiddels een monster van een probleem. Vooral de oplopende prijzen voor gas en elektriciteit spelen veel mensen parten, maar ook een hoop dingen in de supermarkt worden duurder. En ondertussen probeert de politiek de boel met ducttape - en prijsplafonds, verhoging van het minimumloon et cetera - te fiksen. Te laat en niet genoeg, is veelgehoorde kritiek op het beleid.

Ondertussen heeft ook de koninklijke familie op Prinsjesdag te horen gekregen wat de crises betekenen voor de portemonnee, namelijk een inflatiecorrectie. Vorig jaar kregen ze gezamenlijk nog 48,2 miljoen euro, schrijft NU.nl. Dit jaar wordt er ruim 50 miljoen gestort op de royale rekeningen van de Oranjes.

Salaris Willem-Alexander

In totaal krijgt de koning zelf 6,4 miljoen euro uitgekeerd in 2023. 5,4 miljoen hiervan is bestemd voor personele en materiële uitgaven: personeelskosten en allerlei andere onkosten die werk gerelateerd zijn. De andere 1 miljoen (afgerond bedrag) is 'salaris'. Dit is met 2,8 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar.

Amalia heeft eerder aangegeven af te zien van haar uitkeringen zolang ze studeert - 1,7 miljoen in totaal, waarvan rond de 3 ton 'salaris'. Willem-Alexander pakt komend jaar wel gewoon de volle mep. Moet wel gezegd worden: de bedragen staan wettelijk vast, waardoor weigeren officieel niet mag. Toch zou hij er ondanks dat voor kunnen kiezen (een deel van) de knaken terug te storten. Dat heeft Amalia immers ook zonder problemen gedaan.

Is dat een optie voor Willy? Neen, laat de Rijksvoorlichtingsdienst in een reactie weten aan NU.nl. De koning int zijn volledige salaris voor 2023, plus de tienduizenden euro's extra die hij ontvangt door de inflatiecorrectie. In Paleis Huis ten Bosch zal de thermostaat de komende tijd dus wel op een aangenaam standje blijven staan, en de koninklijke wc's uitgerust blijven met drie-laags veegpapier, zo is de verwachting.

Nieuws
  • NU.nl
  • EM-Press/Patrick van Emst / Brunopress.nl