De NOS heeft samen met onderzoeksbureau Ipsos een enquête gehouden over het vertrouwen in de politiek. Dit doen zij elk jaar met Prinsjesdag. Dit jaar laten de resultaten een grimmig beeld zien. Het vertrouwen in de politiek is namelijk lager dan ooit. Goh, verrassend.
Vertrouwen in de Nederlandse politiek
Niet dat het Nederlandse volk de hoge piefjes in Den Haag de afgelopen jaren wel op handen droeg, maar dit jaar is het helemaal droevig gesteld met het vertrouwen van de gemiddelde Nederlander in onze politici. Dit is namelijk gekelderd naar een historisch dieptepunt. Maar liefst 7 van de 10 ondervraagden gaf aan dat zij weinig tot heel weinig vertrouwen hadden in de landelijke politiek - vorig jaar nog 6 van de 10. Ook het vertrouwen in het huidige kabinet en minister-president zijn ontzettend laag.
Rapportcijfer
In maart, rond de gemeenteraadsverkiezingen, kreeg het kabinet-Rutte IV nog een 5,2 als rapportcijfer. Inmiddels is dat een volle punt gedaald. Uit de enquête van vandaag blijkt namelijk dat het kabinet nu gemiddeld een 4,2 krijgt van de ondervraagden. Sinds het aantreden in januari dit jaar, hebben Rutte & Co letterlijk nog geen voldoende gescoord.
Ook is bij de enquête gekeken naar het stemgedrag van de ondervraagden. Hieruit bleek dat alleen een meerderheid van de D66- en VVD-stemmers vertrouwen hebben in het kabinet. Onder de stemmers van alle andere partijen scoort het kabinet een matige tot bijzonder dikke onvoldoende.
Crises
De NOS schrijft dat het dalende vertrouwen voor een groot deel te maken heeft met het ontstaan van nieuwe crises. Ondertussen worden oude problemen niet opgelost. Volgens de enquête vindt 77 procent van de ondervraagden dat Nederland de verkeerde kant opgaat. Slechts 14 procent ziet de toekomst zonnig in.
De ondervraagden is ook gevraagd naar waar zij vinden dat de politiek hun tijd moet besteden. Met stip op één staan de stijgende kosten en inflatie. Ook de woningmarkt en energievoorziening staan in de top drie.
- T&W, NOS, Ipsos
- Pro Shots / Niels Wenstedt