In het artikel van John van den Heuvel dat vanochtend in De Telegraaf verscheen, schreef de misdaadjournalist dat er nieuwe signalen zijn waaruit blijkt dat kopstukken van de Mocro-maffia het hebben gemunt op prinses Amalia. Maar volgens Inez Weski, de advocaat van Ridouan T. is hij helemaal niet van plan om de prinses wat aan te doen. "De Telegraaf verspreidt deze desinformatie om T. te beschadigen", aldus Weski tegenover EenVandaag.
Weski laat weten dat het 'valse, ongefundeerde informatie' is. De Telegraaf schreef onder andere dat bronnen binnen het OM aan hen bevestigden dat de beveiligingsmaatregelen rondom de prinses aanzienlijk aangescherpt zouden zijn, vanwege de mogelijke dreiging. Daarbij zou rekening gehouden worden met de ergste misdagen, zoals poging tot ontvoering of zelfs het plegen van een aanslag.
Weski stelt dat de beschuldigingen aan het adres van haar cliënt alleen door De Telegraaf de wereld in zijn geholpen om Ridouan T. te beschadigen. "En kennelijk worden de gevoelens van de prinses daarbij door De Telegraaf genegeerd. Dit moet voor haar een zeer nare ervaring zijn, in deze zo belangrijke tijd als de start van een studie naar zelfstandigheid. Allemaal onnodige onrust, die dit soort berichtgeving teweegbrengt."
Contact tussen T. en Mohammed B.
In het artikel van De Telegraaf werd ook beweerd dat T. en de terrorist Mohammed B. (die levenslang heeft voor onder andere de moord op filmregisseur Theo van Gogh), contact hadden in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught, waar ze destijds beiden vastzaten. B. zit zijn straf inmiddels uit in gevangenis De Schie in Rotterdam, maar de twee zouden contact houden door elkaar brieven vol Koranverzen te sturen.
"Het is totale onzin dat er innig contact tussen T. en Mohammed B. zou zijn geweest", stelt Weski. "Ze zagen elkaar niet." De advocaat verduidelijkt de situatie door uit te leggen dat ze slechts een korte tijd samen op een gang in de EBI hebben gezeten. "Cliënt T. heeft tot op heden in totale afzondering in de EBI doorgebracht, dus zonder contacten met andere gedetineerden. Alles bovendien steeds in het zicht van bewaarders en eveneens alles technisch zeer streng gemonitord." Bovendien had de overplaatsing van B. niets te maken met het vermeende contact met T. "B. heeft zelf om overplaatsing gevraagd. Dit is uiteindelijk toegestaan."
Ook zouden Weski's cliënt en B. helemaal geen plannen gesmeed kunnen hebben door elkaar brieven te sturen. Zo verduidelijkt de advocaat dat alle in- en uitgaande post voor verzending of bezorging wordt gecontroleerd door verschillende justitiële diensten. Is er enige twijfel? Dan wordt de brief niet verzonden of uitgereikt. "De post van of aan Mohammed B. is uiteindelijk toegestaan. Het aantal brieven in ruim 1 jaar is op 2 handen te tellen. T. zelf heeft slechts vier brieven geschreven."
Weski laat weten dat T. bovendien wil dat het OM zijn briefwisseling met Mohammed B. publiceert. "Mijn client heeft niets te verbergen. Deze brieven zijn overigens ook niet in het Arabisch geschreven. T. kan namelijk niet eens Arabisch schrijven. Dus na publicatie kan iedereen beoordelen wat er precies in staat."
Een voorlichter van het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft inmiddels ook gereageerd: "Wij kunnen het bericht in de Telegraaf niet bevestigen dan wel ontkennen. Over beveiligingsmaatregelen rond personen doen wij nooit mededelingen."
- EenVandaag
- BrunoPress