In de Antwerpse binnenstad werden Serginio Piqué, tot voor kort radio-dj bij FunX, en zijn vrienden op 2 augustus ineens onder schot gehouden. Een auto met een Belgisch arrestatieteam had hun wagen geblokkeerd, waarna gewapende agenten met bivakmutsen de mannen een voor een lieten uitstappen. Eenmaal zittend op de weg met hun handen achter hun hoofd werden Piqué en zijn vrienden gearresteerd en afgevoerd. In een politiebusje werden zij een uur lang ondervraagd.
Wat bleek? De Belgische politie was door de Nederlandse veiligheidsdiensten ingelicht over een auto die op dat moment exact dezelfde route reed als een wagen waar kroonprinses Amalia in zat. Dat schrijven meerdere Belgische media. Piqué en zijn vrienden reden van Amsterdam naar Antwerpen om een hapje te gaan eten, zo werd later duidelijk.
'Groot onrecht'
"De Belgische politiechef gaf later toe dat ze verkeerd waren geïnformeerd", aldus advocaat Vito Shukrula in Het Parool, "en dat ze voor niets zo groots waren uitgerukt." De raadsman staat Serginio Piqué bij.
Volgens Shukrula vinden de radio-dj en zijn vrienden bovendien dat hun 'groot onrecht is aangedaan' met de 'buitenproportionele aanhouding'. Er zou zelfs sprake zijn van 'etnisch profileren' - de mannen hebben het gevoel dat hun huidskleur iets te maken heeft gehad met de aanhouding, zo is te lezen bij Het Parool.
De radio-dj en zijn vrienden overwegen nu juridische stappen, maar hopen naar verluidt vooral op een reactie van het koningshuis. Shukrula heeft het in de krant zelfs over 'erkenning of royale genoegdoening'. Dit omdat het de Nederlandse veiligheidsdiensten waren die, volgens de advocaat, 'foutieve informatie' hadden doorgespeeld naar de Belgische politie, waardoor de aanhouding heeft plaatsgevonden.
Dreiging Amalia
Dat de boel rond Amalia goed in de gaten wordt gehouden is natuurlijk niet zo gek. In oktober 2022 werd duidelijk dat de kroonprinses niet meer in haar studentenhuis in Amsterdam woonde wegens mogelijke dreigingen uit de hoek van de mocro maffia.
Eind 2022 arresteerde de politie Mohamad E. (41) op verdenking van het voorbereiden van de moord op of het ontvoeren van Amalia. Een strafrechtelijk onderzoek naar E. leverde uiteindelijk niks op en de Amsterdammer is geen verdachte meer. Het OM heeft nooit bevestigd of de verdenkingen rondom E. de aanleiding waren voor het opschroeven van Amalia's beveiliging.
De kroonprinses woont sinds begin dit jaar weer in Amsterdam, waar ze deze week mee zou doen aan de ontgroeningen voor studentencorps A.S.C./A.V.S.V.
- Het Parool, laatstenieuws.nl
- NL Beeld / Patrick van Emst