Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Meerdere schokkende en gewelddadige incidenten in gevangenis van Antwerpen

Een cipier die wordt aangevallen met een broodmes, een gevangene die wordt gemarteld door medegedetineerden, een bewaker wiens voorhoofd wordt toegetakeld met een steekwapen; wat is er aan de hand in de beruchtste bajes van België?

België

Over een gevangenis wordt vaak gezegd dat het net een hotel is, ook in België, maar in het geval van de Antwerpse gevangenis is het dan wel een hotel waar je moet vrezen voor je leven.

Door allerlei omstandigheden – een overschot aan gevangenen aan de ene kant én onderbezetting bij zowel het bewakend als het begeleidend personeel aan de andere kant – raken de bewakers de grip op de gedetineerden langzaamaan kwijt.

Incidenten

Eind maart was het gebrek aan toezicht binnen de gevangenismuren dusdanig groot dat vijf gedetineerden in een cel het met elkaar aan de stok kregen, waarna een van hen door de rest werd gefolterd. Amper een paar weken later bleek een gevangene een zelfgemaakt steekwapen op zak te hebben, waarmee hij een cipier wist te verwonden aan zijn voorhoofd.

En als klap op de vuurpijl slaagde een gedetineerde er afgelopen week in om een broodmes mee naar zijn cel te nemen, waarna hij de aanval opende op een vrouwelijke bewaker. Nota bene een andere gevangene moest haar te hulp schieten en graaide het mes uit de handen van de verwarde man.

Om de schrijnende situatie aan te kaarten bij de directie en de Belgische politiek legde personeel van de Antwerpse gevangenis onlangs het werk 24 uur stil. Nu maar hopen dat het iets oplevert.

Misdaad
  • ANP e.a.