Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Jort Kelder 'geen spijt' van zelfmoordgrap: 'Oh de teentjes zijn zo lang'

Jort maakt grap, Millennials zijn boos en... bevestigen eigenlijk zijn punt.

Jort Kelder

Onderwerp van Jorts conversatie met psychiater Esther van Fenema op Radio 1 was 'kwetsbare jongeren' en de redenen waarom de jongere generatie zo snel last heeft van mentale problemen.

Jort legt wat dat betreft de vinger op de zere plek: "Je hoort vaak met die millennials, die hebben een keurige jeugd gehad, moeiteloos, jubeltonnetje voor het huis. En dan hebben ze hun eerste harde functioneringsgesprek met hun baas. Dan is het natuurlijk niet de bedoeling dat er ineens kritiek komt en melden ze zich daarna ziek"

'Misschien maar beter ook'

Van Fenema haakt in: "Ik zie jonge mensen bij de crisisdienst, die suïcidaal zijn, niet meer willen, omdat een relatie uit is. Of omdat een tentamen niet gehaald is. Of omdat een huisdier is overleden", waarop Jort al begint te gniffelen.

"Het is misschien maar beter hoor, als die mensen er een eind aan maken", grapt hij. "Als je je tentamen niet haalt, mijn God, zeg."

Een grap waarover al snel veel ophef ontstond op social media. Kelder zou volgens sommigen zelfs aanzetten tot zelfmoord. En ironisch genoeg bevestigden die lange tenen precies het punt wat er besproken werd in het gesprek tussen Kelder en de psychiater, namelijk het feit dat kwetsbare millennials niet zo weerbaar zijn als oudere generaties.

'Zou 'm zo weer maken'

De volgende dag reageert Jort Kelder aan tafel bij Eva Jinek op de ontstane ophef. Kelder legt uit dat het een grap was. Ironie. "Is er werkelijk íemand in dit land die denkt dat ik mensen ga adviseren om jezelf te doden?", vraagt hij zich af. "Dus het was een Jortiaanse grap?", stelt Jinek. "Totaal", aldus Kelder. "Maar ik zou 'm morgen weer maken. Ik heb er geen spijt van of zo."

Vervolgens geeft de mediapersoonlijkheid aan dat "de teentjes zo lang zijn" in Nederland. Kelder: "Nou, ik ga er graag op staan hoor."

De reacties tonen wat Jort betreft ook precies aan "wat Esther probeerde aan te kaarten, namelijk: er groeit nu een generatie op, de curling-generatie heet dat, kinderen die nooit 'nee' hebben gehoord. De prinsesjes en de prinsjes. Iedere tekening is fantastisch, alles is geweldig. En dan worden ze in de twintig en dan komt er iemand die zegt: dat was niet zo goed, dat moet even anders. Ja, en dan gaan ze dus meteen de depressie in. Dáár ging dat gesprek over."

Kelder benadrukt ook nogmaals de ironie en de grap van de situatie, namelijk het snelle gekwetst zijn van veel mensen. "Ironie kan niet meer in Nederland tegenwoordig."

Entertainment
  • Metro Nieuws, Jinek
  • Patrick van Emst / Brunopress.nl