Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
1 april
Premium

De 20 meest 'nieuwswaardige' 1 aprilgrappen ooit

Het is nooit verstandig om alles te geloven wat je hoort en leest. Maar rond deze tijd van het jaar is het extra oppassen geblazen. Van spaghettiboomgaarden en een gereanimeerde mummie tot de gitzwarte galgenhumor van Saddam Hoessein, uit de editie van woensdag 29 maart 2023: de grappen waar hele volksstammen zijn ingetrapt.

1. Spaghetti-oogst (1957)

We beginnen met een klassieker van Panorama. Nee, we bedoelen niet dit mooie tijdschrift, maar het minstens zo iconische BBC-programma. Op 1 april 1957 brengt de actualiteitenrubriek een reportage over de geslaagde spaghettioogst in het Zwitserse Ticino. Het programma toont hoe de plaatselijke bevolking in boomgaarden slierten spaghetti van de takken plukt. De oogst is goed dit jaar. Al blijft de Zwitserse spaghettibouw natuurlijk kleinschalig in vergelijking met buurland Italië, meldt de verslaggever. “Velen van u kennen de beelden van de uitgestrekte Spagetthiplantages in de Po-vallei.”

Na wat droge opmerkingen over de plaag van spaghettikevers en de kunst om de stengels tot dezelfde lengte te laten groeien, eindigt het verslag met een shot van de spaghettiplukkers die smullen van hun eigen oogst. “Voor de echte liefhebber gaat er niks boven versgeplukte spaghetti van eigen bodem.” Pasta is in de jaren 50 van de vorige eeuw nog vrij exotisch voedsel voor Britse huishoudens en de BBC krijgt honderden telefoontjes naar aanleiding van de uitzending. Sommige bellers willen zelf ook spaghetti gaan verbouwen.

2. Kleurentelevisie (1962)

In 1962 kunnen televisiekijkers alleen nog dromen van een uitzending in kleur. Ook STV, dan nog het enige kanaal in Zweden, zendt alleen in zwartwit uit. Op 1 april 1962 komt wetenschapper Kjell Stensson op STV met een revolutionaire oplossing. Na een wetenschappelijke uitleg over de werking van licht onthult hij dat het eigenlijk doodeenvoudig is om kleurenbeelden te ontvangen op een zwart-wittoestel. Het enige dat je hoeft te doen is een nylonkous over de beeldbuis spannen.

De Zweedse Chriet Titulaer benadrukt wel dat het belangrijk is om op de juiste afstand van het scherm te zitten, met het hoofd in de optimale houding... Helaas voor de Zweedse kijkers is het een 1 aprilgrap en moeten ze nog tot de jaren 70 wachten voor echte kleurentelevisie.

3. Paaseiland (1962)

Spectaculaire vondst in Zandvoort... Bij een strandwandeling vindt een wandelaar een enorm borstbeeld van ruim 1,5 meter hoog en 500 kilo zwaar. Kranten berichten op 30 maart, met foto, dat het mogelijk gaat om een aangespoeld Moai-beeld van Paaseiland. Honderden toeristen trekken die zondag 1 april naar Zandvoort. Het Algemeen Handelsblad spreekt zelfs van een ‘invasie’. Natuurlijk is het loeizware beeld niet duizenden kilometers door de zeestroom meegesleurd. Het betreft een knappe reproductie, gemaakt door de plaatselijke kunstenaar Edo van Tetterode.

Wanneer de drommen dagjesmensen bij de Rotonde van Zandvoort aankomen, zien ze geen Paaseilandbeeld, maar ‘een fraaie krans waarop in sierlijke letters stond: 1 april’. Volgens de kranten kunnen de gefopte toeristen de grap wel waarderen. Burgemeester Hector van Fenema, die in het complot zit, voegt daar wijselijk aan toe: “Men moet zo af en toe de ernst van het leven eens onderbreken.”

4. Zwartkijkers (1967)

Het Journaal bericht over een nieuw apparaat dat televisies in woonkamers kan detecteren. De overheid heeft 3000 van deze scanners aangeschaft waarmee inspecteurs vanaf de eerste dag in april door de straten gaan. Het zal zo binnen de kortste keren gedaan zijn met ‘zwartkijken’, meldt de verslaggever.

De ‘inspecteur’ die aan het woord komt, oppert wel een mogelijke oplossing om het betalen van kijk- en luistergeld te ontlopen. “Als u de moeite neemt om het toestel in aluminiumfolie te verpakken, zullen wij het wellicht niet kunnen vinden.” Dat laat zwartkijkend Nederland zich geen twee keer zeggen. Daags na de reportage is op veel plaatsen het aluminiumfolie uitverkocht.

5. Vulkaanuitbarsting (1974)

Een geweldige 1 aprilgrap vergt een geweldige voorbereiding. Wat dat betreft kan niemand tippen aan Oliver ‘Porky’ Bickar, een 50-jarige inwoner van Sitka in Alaska. Na drie jaar plannen voert de grapjas op 1 april 1974 de ultieme prank uit. Met behulp van vrienden en een gehuurde helikopter kiepert hij zeventig autobanden in de krater van de plaatselijke vulkaan. Ze overgieten de bandenstapel met kerosine en steken hem in de fik. Door de zwarte rookpluimen lijkt het alsof Mount Edgecumbe, voor het eerst in 4000 jaar, op ontploffen staat. Bezorgde burgers nemen massaal contact op met de plaatselijke politie. Maar die zijn al ingeseind over de 1 aprilgrap. Porky en zijn kornuiten zijn alleen vergeten de plaatselijke kustwacht te informeren. Wanneer hun helikopter poolshoogte neemt, leest de piloot in koeienletters de woorden ‘APRIL FOOL’ in de krater.

De inwoners van Sitka kunnen de grap wel waarderen en Porky blijft tot zijn dood in 2003 een lokale held. Dat geldt niet voor de redacteur van een tv-zender in Massachusetts die op 1 april 1980 een nepbericht verspreidt over een vulkaanuitbarsting. Nadat er blinde paniek uitbreekt, wordt hij de volgende dag ontslagen.

6. Honkballegende (1985)

Het blad Sports Illustrated komt op 1 april 1985 met het ongelooflijke verhaal over een excentriek honkbaltalent. ‘Sidd’ Finch is in een Nepalees weeshuis opgevoed door Tibetaanse monniken. Hij heeft er merkwaardige gewoontes aan overgehouden. Zo loopt hij altijd op één schoen rond. Maar belangrijker nog: hij heeft een bovennatuurlijk talent ontwikkeld waardoor hij een honkbal met 270 kilometer per uur kan werpen. Het tijdschrift meldt dat Finch op het punt staat om een contract te tekenen bij de New York Mets. Om het verhaal kracht bij te zetten, plaatst het tijdschrift foto’s waarop Finch te zien is met de coach en echte spelers van het honkbalteam.

Tot teleurstelling van de Mets-fans kondigt Sports Illustrated een week later aan dat Finch met vervroegd pensioen is gegaan. In de kleedkamer hebben de Mets nog altijd een plekje ingericht voor Finch, met rugnummer 21.

7. Studioruzie (1989)

In de jaren 80 is Grandstand het Studio Sport van de Britse televisie. Op 1 april 1989 lijkt er een wel heel giftige sfeer op de werkvloer te zijn ontstaan. De kijkers zien live hoe er achter presentator Des Lynam een knokpartij ontstaat tussen redactieleden. Aan het einde van de uitzending analyseert Lynam het incident alsof het een bokswedstrijd betreft. Dan houden de redactieleden lachend een bordje op met de tekst ‘April Fool’. Lynam: “We moeten ook lol blijven maken, toch?”

8. België opgesplitst (1992)

Groot nieuws op de voorpagina van The Times op 1 april 1992. Uit betrouwbare bron weet de krant te melden dat de ‘dag des oordeels’ is aangebroken voor België. Tijdens een geheime vergadering zal besloten worden dat het noorden zich aansluit bij Nederland, het Waalse gedeelte wordt onderdeel van een groot, verenigd Frankrijk: “Een droom die zelfs Napoleon niet wist te verwezenlijken.”

Waarom de Belgen zelf van niets weten? “De Vlaamse Radio staakte gisteren.” Volgens insiders trapt de Britse minister van Buitenlandse Zaken in de grap en kunnen zijn medewerkers ternauwernood voorkomen dat hij tijdens een persconferentie de opsplitsing van België bespreekt.

9. Mummie (1993)

Het Jeugdjournaal meldt op 31 maart 1993 dat er in de kelder van het Rijksmuseum der Oudheden een tot dan toe onbekende mummie is gevonden. Sterker nog, cardiologen van het Academisch Ziekenhuis in Leiden weten deze mummie met defibrillators weer tot leven te wekken! Natuurlijk wordt het museum een dag later, 1 april dus, overspoeld door belangstellenden uit het hele land. Wanneer de bedachte ‘professor Wittebol’ de kist opent, is gelijk duidelijk dat het een grap betreft. Als goedmakertje krijgen de aanwezigen een gratis rondleiding aangeboden. Voor de camera’s van het Jeugdjournaal vat een leerlinge het sentiment treffend samen: “Ik vind het een klotestreek!”

10. Alcoholverbod op internet (1994)

Met de groeiende populariteit van internet is het belangrijk dat er regels komen... Het Amerikaanse tijdschrift PC Computing meldt in april 1994 als eerste dat het Amerikaanse Congres een wetsvoorstel bespreekt dat internetten gaat verbieden voor mensen die ‘te veel alcohol drinken en in het bezit zijn van een modem’. Er komt een advocaat aan het woord die vermoedt dat het idee is ontstaan tijdens een kerstborrel. “Iemand maakt een grapje over dronken rijden op de Informatie Snelweg en zo kwam het balletje aan het rollen.”

11. Micky Mausoleum (1995)

De Moskou-correspondent van The Irish Times meldt op 1 april 1995 dat het gebalsemde lijk van Vladimir Lenin een verrassend nieuw onderkomen krijgt. De Russische regering zou onderhandelen met Disney om het overschot van de revolutionaire leider te verplaatsen van zijn mausoleum op het Rode Plein naar Disneyland Parijs. In de jaren 90 zoekt het Kremlin nadrukkelijk toenadering tot het Westen maar niet veel lezers zullen in deze grap getuind zijn. Zeker niet omdat het artikel vermeldt dat het overschot van Lenin een ‘Disney-makeover’ krijgt en tentoongesteld zal worden onder ‘stroboscopisch licht dat het bleke gezicht zal opfleuren’.

12. Galgenhumor (1999)

Bij 1 aprilgrap denk je waarschijnlijk niet gelijk aan het Irak van Saddam Hoessein. Toch is het ook daar een begrip. Terwijl het volk verrekt van de honger, meldt een staatskrant op 1 april 1999 geweldig nieuws. De Amerikaanse president Bill Clinton gaat de sancties waar het land zo onder gebukt gaat, opheffen! Op pagina 2 volgt de punchline: ‘1 april!’ De bevolking zal het hi-la-risch gevonden hebben. Het jaar daarop plaatst de krant, gerund door Saddams zoon Oedai Hoessein, weer zo’n dijenkletser. Voedselpakketten bevatten voortaan Pepsi, bananen en chocola. Grapje!

Op 1 april 2003, vlak voor de val van Bagdad, haalt de Iraakse ambassadeur in Rusland nog een laatste grap uit door tijdens een persconferentie met een strak gezicht te melden dat de Amerikanen per ongeluk een nucleaire raket op Britse troepen hebben afgevuurd. De onderdrukte bevolking lacht het hardst wanneer een beul Saddam Hoessein eind 2006 opknoopt en herenigt met zijn gesneuvelde zoons.

13. Rampzalige grap (2001)

Southern FM, een radiozender in het zuiden van Engeland, kondigt op 1 april 2001 aan dat er die dag een levensgrote replica van de Titanic langs de kust zal varen. Gemaakt van karton! Daar trapt niemand in, denken de dj’s. Maar ze overschatten hun publiek. Vanuit de wijde omgeving trekken honderden nieuwsgierigen naar Beachy Head om een glimp op te vangen van de kartonnen Titanic.

Wanneer de teleurgestelde menigte afdruipt, zien parkwachters dat het nepbericht echte schade heeft aangericht. In de kalkrotsen zijn enorme scheuren ontstaan. Twee dagen later, wanneer het terrein gelukkig is afgezet, stort een groot deel van de kliffen in zee. Het radiostation biedt zijn excuses aan voor de iets te succesvolle 1 aprilgrap.

14. Geen zwangere presentatrices (2006)

Bij het Jeugdjournaal zijn drie presentatrices gelijktijdig zwanger. Dat zorgt voor problemen op de redactie. Dus kondigt NOS-nieuwschef Hans Laroes noodgedwongen harde maatregelen aan in de uitzending van 1 april 2006: “We hebben besloten te stoppen met vrouwelijke presentatoren, want die geven alleen maar gedoe.” Is dat geen discriminatie? Nee, zegt Laroes onomwonden: “Zij maken zelf de keuze om zwanger te worden.” Totdat er genoeg mannelijke presentatoren zijn gevonden, haalt het Jeugdjournaal wat oude paarden zonder kinderwens van stal, zoals de dan 59-jarige Marga van Praag. Of deze 1 aprilgrap nog altijd door de wokebeugel zou kunnen?

15. Sarkozy-verlenging (2008)

Met 1,63 is de toenmalige Franse president Nicolas Sarkozy aanzienlijk korter dan zijn knappe echtgenote Carla Bruni. Daar gaat hij wat aan doen, meldt The Sun op 1 april 2008. Met een baanbrekende behandeling moet een Zwitserse privékliniek hem ruim 12 centimeter langer maken. “De patiënt wordt enkele uren op een tractiebed uitgerekt terwijl er calciumsupplementen in de gewrichten nabij het dijbeen worden geïnjecteerd.” Om nog duidelijker te maken dat het een 1 aprilgrap betreft, staat het artikel vol woordgrapjes. Zo heet een woordvoerder van de Franse regering Luc Bigger (look bigger).

16. Space Invaders (2010)

Al Ghad staat in Jordanië bekend als een betrouwbare nieuwsbron. Dikke paniek dus wanneer het Arabische dagblad op de voorpagina meldt dat er een invasie is begonnen in het dorpje Jafr. Het gaat niet om een aanval van fundamentalistische strijders of vijandige troepen, maar de krant meldt dat het dorp is bezocht door enkele onbekende vliegende voorwerpen: ufo’s dus. Ooggetuigen omschrijven de piloten als 3 meter lange wezens die angstaanjagende geluiden uitslaan. 1 aprilgrappen zijn nog niet zo populair in Jordanië, maar deze slaat in als een bom. Duizenden dorpelingen raken in paniek, scholieren blijven thuis, veiligheidstroepen zoeken naar de aliens en de burgemeester bereidt een grootschalige evacuatie voor.

De hoofdredacteur van het dagblad gaat diep door het stof: “Het was de bedoeling om mensen te vermaken, niet om ze de stuipen op het lijf te jagen.”

17. Gevangenis Idols (2015)

De politie van Manchester begaat in 2015 een van de meest pijnlijke flaters in de geschiedenis van 1 aprilgrappen. Op hun officiële Twitterkanaal plaatsen ze een oproep voor een nieuwe verkiezing: “Kent u iemand die in de gevangenis zit? Je kunt ze vervroegd vrij krijgen door op ze te stemmen.” De boef met de meeste stemmen krijgt behalve vrijlating ook een geheel verzorgde vakantie en 500 pond zakgeld.

In de bajes van Manchester zitten enkele van de zwaarst gestrafte criminelen van Engeland. De grap veroorzaakt vooral een storm aan kritiek, ook van slachtoffers en nabestaanden. Zo noemt de vader van een jongen die in 2009 in Manchester is vermoord het ‘een klap in het gezicht’.

18. Schoolvoorbeeld (2020)

In het coronajaar 2020 zijn de nieuwsmedia niet bepaald in een lollige bui. Ook de bedrijven houden zich in op 1 april. Dus moeten we het even stellen zonder fratsen als eetbare pizzadozen, blikjes yoghurt en achtbanen voor baby’s. Gelukkig laat onderwijspersoneel zich niet snel uit het veld slaan. Zo vraagt een school in Rijswijk aan leerlingen om hun huiswerk voor het raam te plakken, zodat het gecontroleerd kan worden door de ‘nakijkdrone’.

Andere scholen komen met een luizencontrole via de webcam, een Cito-toets voor gymles en een brief van het ‘ministerie van Schone Zaken’ over inspecteurs die gaan controleren of slaapkamers netjes zijn opgeruimd.

19. Snel praten (2022)

Met twintig fracties barst de agenda van de Tweede Kamer uit zijn voegen. Iedereen moet over elk onderwerp het woord kunnen voeren. Daarom stelt de SGP op 1 april voor om Kamerleden te verplichten een cursus snel-spreken te doen. In het persbericht schrijven de gereformeerde grappenmakers: “Op dit moment haalt een gemiddeld Kamerlid zo’n 130 woorden per minuut. Met enige inspanning moet dat toch zeker opgeschroefd kunnen worden tot zo’n 200 woorden.” In de toelichting wijst fractievoorzitter Kees van der Staaij erop dat de meeste gebruikers van de Debat Direct-app de debatten versneld afspelen. Het slimme van deze SGP-grap is dat er geen ‘kikker in je bil!’-moment komt. Waarschijnlijk gelooft de SGP echt dat ‘het best een beetje sneller kan’, al zal dat wetsvoorstel er waarschijnlijk nooit komen. Net als het SGP-plan van 1 april 2015 om meisjes vanaf hun 16de te laten afrijden voor hun rijbewijs.

20. Koninklijk jacht (2022)

The Guardian meldt dat Engelse lobbyisten een in beslag genomen Russisch superjacht aan de Koninklijke Familie willen schenken. Het luxevaartuig moet koningin Elizabeth vervoeren tijdens officiële staatsbezoeken. Volgens het artikel, geschreven door ‘Marie Tiem’, wil premier Boris Johnson met ‘volle vaart’ vooruit om dit voor elkaar te krijgen. Koningshuisdeskundige Lila Proof (een anagram van April Fool) ziet er niks in. “Die jachten zijn gebouwd als paleizen voor oligarchen. De koningin heeft niks aan de jacuzzi’s en jetski’s aan boord.”

Eén jaar, twee premiers en een koninklijke begrafenis verder is de 1 aprilgrap al razendsnel verouderd.

Premium
Je hebt zojuist een premium artikel gelezen.

Online onbeperkt lezen en Panorama thuisbezorgd?

Abonneer nu en profiteer!

Probeer direct
Bizar
  • Bruno Press, iStock e.a.