Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Heeft Jort Kelder iets met een ex-terroriste? De presentator reageert

Eerder deze week haalde Soumaya Sahla het nieuws omdat ze uit de VVD is geknikkerd. Dat was omdat ze tienduizenden euro's ontfutseld zou hebben van VVD-prominent Frits Bolkestein. In een uitzending van VI wordt VVD-vriend Jort Kelder gevraagd of hij een relatie met de in 2014 veroordeelde Sahla heeft.

Jort Kelder

De in Den Haag geboren Soumaya Sahla (40) is uit de VVD gezet. Dat werd eerder deze week duidelijk. De omstreden politicoloog schurkte jarenlang tegen VVD-prominent Frits Bolkestein aan - hij was een soort mentor voor haar - maar volgens de familie Bolkestein heeft ze echter zo'n 85.000 euro van de voormalig Defenstie-minister ontfutseld. Sahla ontkent, maar voor De Volkspartij voor Vrijheid en Democratie was het de druppel.

Het verleden van de politicoloog is immers verre van smetteloos. Jaren geleden werd ze veroordeeld omdat ze deel uitmaakte van de beruchte Hofstadgroep, die bestond uit een aantal geradicaliseerde moslimjongeren. De groep kwam geregeld samen in het huis van Mohammed B., die later Theo van Gogh vermoordde. Als lid van de groep werd Soumaya in 2014 veroordeeld voor verboden wapenbezit en lidmaatschap van een terroristische organisatie. Ze zat van 2005 tot 2008 vast voor deze feiten.

Relatie met Jort Kelder?

Sahla werkte zich in de jaren na haar vrijlating op tot een soort adviseur voor de VVD, aldus Soumaya zelf, maar aan die werkzaamheden is nu een einde gekomen. Hetzelfde geldt schijnbaar voor de warme relatie die ze onderhield met VVD-erelid Bolkestein.

Inmiddels wordt Sahla echter gekoppeld aan iemand anders, namelijk Jort Kelder. De presentator is vriendjes met Mark Rutte en was vroeger actief bij de jongerenafdeling van de liberalen. Volgens de geruchten zou Kelder nu 'hand in hand' zijn gespot met de voormalig moslimterroriste. Hebben de twee een liefdesrelatie? In de VI-aflevering van gisteren vraagt Wilfred Genee het hem op de man af.

'We doen het ook niet met elkaar'

"Het is wel een goede vriendin ja", antwoordt Kelder heel eerlijk.

"Hand in hand", plaagt Genee.

"Nou ja, dat heb ik dus niet gevoeld, die hand", aldus Jort, "maar zij kennelijk wel. (...) Ik liep wel met haar, maar niet hand in hand. En dan schrijven ze het toch op, en dan laten ze ja daarna zeggen: Het was trouwens niet hand in hand, en we doen het ook niet met elkaar."

Jort: "Zij heeft natuurlijk wel een spectaculair CV, laten we wel wezen." Vervolgens zegt de oud hoofdredacteur van de Quote dat Sahla's verleden 'heel ingewikkeld' is voor de VVD. Vooral haar betrokkenheid bij de Hofstadgroep en de veroordelingen die daarop volgden. Het is logischerwijs koren op de molen van partijen als de PVV.

'Dan wis ik je nummer en hoef ik je niet meer te spreken'

Of hij er zelf van overtuigd is dat de voormalig terroriste tegenwoordig het rechte pad bewandelt?

Jort: "Ik heb gister tegen haar gezegd: Eén ding, Soumaya, als er één dubbeltje de verkeerde kant uit is gegaan (over het geld dat ze van Bolkestein kreeg, red.) en niet deugt, ik wis je nummer en ik hoef je niet meer te spreken. Ze heeft gezegd: Vertrouw mij."

Het gesprek kabbelt verder. Over het geld van Bolkestein, over Wilders die heel slim inspeelt op VVD-perikelen. Maar tot slot wil Jort nog wel iets over kwijt over Soumaya. "Je kan iets van haar vinden. Ze is buitengewoon charmant, ze heeft veel machtige vrienden, dat lees je dan, dat is ook waar. Maar het feit dat iemand zó de fout in is gegaan, twintig jaar geleden, als heel jong meisje uit een arme Haagse buurt, en dan zich zó opwerkt. Zó liberaal wordt, eigenlijk modelburger bijna. Daar horen we toch ook trots op te zijn?"

Nieuws
  • VI, MediaCourant
  • NL Beeld / Patrick van Emst