Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Agent die met waterkanon in gezicht van Denisa spoot tijdens avondklokrellen wordt vervolgd

Het OM vindt dat de agent die het waterkanon bediende te ver is gegaan.

Avondklokrellen

Kunt u zich het moment nog herinneren dat het kabinet het een puik idee vond om een avondklok in te stellen? En dat veel mensen het er niet mee eens waren, met een aantal flinke rellen tot gevolg? De beelden van een bebloede vrouw die te grazen was genomen door een politieagent met een waterkanon maakten veel los.

Het ging om de Tsjechische Denisa, die op 24 januari 2021 naar eigen zeggen per ongeluk verzeild raakte in de opstand. Op het 18 Septemberplein in Eindhoven werd ze vervolgens vol in haar gezicht gespoten door een agent achter een waterkanon.

'Niet-proportioneel'

Het gevolg? Denisa knalde tegen een betonnen fietskelder. De verwondingen die ze daarbij opliep, waren heftig: een schedelfractuur, een hoofdwond en beurse plekken over haar lichaam. De boel werd vastgelegd op camera en de beelden gingen het internet over.

Maar daarmee is de kous niet af, zo blijkt nu. Het OM heeft besloten tot vervolging van de verantwoordelijke agent over te gaan. Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie tegen het AD: "De waterwerper is niet bedoeld om zo op individuen te richten." Hij noemt het geweld dan ook 'niet-proportioneel'.

Aanklacht

De advocaat van Denisa, Barbara van Straaten, is het hiermee eens. Sterker: volgens haar was het gebruik van de waterstraal van zo dichtbij 'zwaar disproportioneel'. Van Straaten: "Ze mag van geluk spreken dat Denisa het heeft overleefd."

Vooralsnog lijkt het erop dat het OM uitgaat van mishandeling en niet poging doodslag, al krijgt de advocate van het slachtoffer nog wel de tijd om de verdenking tegen de politieagent te verzwaren middels een speciale procedure.

Politiebonden niet eens met vervolging

Inmiddels hebben meerdere partijen gereageerd op de vervolging. Zo is de politiebond ACP 'geïrriteerd'. Voorzitter Wim Groeneweg liet Omroep Brabant weten dat er geen sprake van opzet in het spel was. "Waar mensen werken, worden nou eenmaal fouten gemaakt", aldus de voorzitter.

Vervolging kan volgens hem zelfs leiden tot 'levensbedreigende situaties', omdat agenten zich door deze gang van zaken zich in de toekomst wellicht in gaan houden wanneer ze "de volgende keer bijvoorbeeld tegenover hooligans staan".

Het verweer van de politiebonden is bovendien dat het slachtoffer doelbewust een risico nam. Zij zijn van mening dat Denisa niet 'toevallig daar was' en ook niet is weggegaan toen haar dat werd opgedragen. "Dat er geweld is gebruikt, heeft ze echt volledig aan zichzelf te danken", aldus Xander Simonis van politiebond ANPV.

Nieuws
  • AD, de Telegraaf
  • Pro Shots/<a href="https://www.proshots.nl/search.pp?sourceids=514">Thomas Bakker</a>