Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Nieuwe variant: Oostenrijker terug van vakantie met 'super-SOA'

Is weer eens wat anders dan een koelkastmagneetje of een flessenopener...

soa

Een 50-jarige man uit Oostenrijk had onlangs op een plezierreisje in het buitenland zin om eventjes lekker de bloemetjes buiten te zetten. Toch ging het avontuurtje uiteindelijk niet over rozen. Hij kwam terug met een soa, en niet zomaar een. De arme kerel was tijdens de daad besmet geraakt met een versterkte variant van gonorroe, die door artsen inmiddels de gevreesde titel 'supergonorroe' krijgt toegekend.

Mocht u niet weten wat gonorroe is, dan willen we u de foto's graag besparen en het hier even uitleggen. Bij het seksueel overdraagbare gonorroe komt er (soms groenig) vocht uit je geslachtsdeel en heb je pijn bij het plassen. De aandoening wordt ook wel "druiper" genoemd en wordt veroorzaakt door een bacterie. Normaal gesproken ben je er na een simpel antibioticakuurtje vanaf. Maar het probleem is dus: supergonorroe is daartegen bestand.

De Oostenrijker had dus de pech dat hij bij thuiskomst niet de gewone maar de supervariant van de soa in zijn broekje had. Dat is niet alleen jammer voor hem, het is volgens experts een serieus gevaar voor de volksgezondheid. Er duiken namelijk steeds meer gevallen van de antibiotica-bestendige gonorroe op.

De Oostenrijker is met verschillende soorten antibiotica behandeld, maar na een periode van twee weken bleek de man nog altijd gonorroe te hebben. Omdat alle reguliere oplossingen niet werkten, moesten artsen in alle hoeken en gaten op zoek naar alternatieve manieren om hem van de ziekte af te helpen. Momenteel wordt hij behandeld met lefamulin en zoliflodacin en zien de voorlopige resultaten er "veelbelovend" uit volgens de artsen.

Onbehandelbaar

Toch blijft de nieuwe variant van de soa een zorgwekkend probleem. Wanneer de ziekte zich verder zal verspreiden, kunnen veel soa's onbehandelbaar worden. Sterven aan chlamydia en syfilis gebeurde toch vooral in voorbije eeuwen, maar soa's kunnen steeds beter vechten tegen de antibiotica die ze bestrijden.

"Een opkomst van deze antibiotica-resistente vorm van gonorroe zou de mogelijkheid van artsen om patiënten met de soa te behandelen bemoeilijken. We hebben namelijk niet zoveel toegankelijke en goed onderzochte antibiotica om uit te kiezen", melden Centra voor Ziektebestrijding en -preventie. "Patiënten die besmet zijn met deze variant moeten ten alle tijde goed gemonitord worden en er moet veel onderzoek worden gedaan naar manieren om dit te bestrijden."

Bizar
  • CDC, Insider
  • iStock, Mintra Kwthijak