Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Deze soa is bezig met een flinke opmars in Nederland

De geslachtsziekte gonorroe is al een tijdje bezig met een opmars in Nederland. Het aantal mensen dat besmet raakt met deze soa is al een langere tijd aan het stijgen.

Condom

Eerder dit jaar viel op dat er meer besmettingen waren. In het eerste halfjaar van 2023 waren er 6687 patiënten bekend die deze soa hadden. Dat is een stijging van 15 procent ten opzichte van de 6 maanden daarvoor. Vooral bij vrouwen is er een forse toename te zien. Onder het vrouwelijke geslacht steeg het aantal gonorroe-gevallen namelijk met 38 procent. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM, meldt Nu.nl.

Symptomen

De ziekte is een seksueel overdraagbare aandoening, oftewel een soa. De ziekte kan onder andere een ontsteking veroorzaken aan je plasbuis, flamoes of tampeloeres. Ook je anus kan ontstoken raken, net als je keel. Deze symptomen kunnen voorkomen, maar het kan ook zijn dat je helemaal niks merkt. Vrouwen merken er meestal niets van. Mannen merken daarentegen vaker wel iets van deze soa.

Daarnaast kan je door deze geslachtsziekte pijn voelen bij het plassen. Vooral bij mannen kan er ook slijm of pus uit de jongeheer komen. Dat gebeurt soms ook bij de flamoes van besmette vrouwen. Het is belangrijk dat je snel handelt als je weet dan je gonorroe hebt. Wanneer je namelijk niet snel wordt geholpen kunnen de klachten ernsiger worden.

Voorlichting

Vanwege de toename van het aantal gonorroepatiënten werd er bij het RIVM deze zomer meer aandacht gevraagd voor soa's. Op universiteiten en festivals werd toelichting gegeven over onder andere veilige seks. Daarnaast werd er extra informatie gegeven over de geslachtsziekte.

Ook deelden de voorlichters condooms uit aan de jongeren. Dit deden zij allemaal onder de leus: "Geef liefde, geen soa."

Nieuws
  • Nu.nl, Thuisarts.nl
  • Adobe Stock