Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

RIVM: zo moeten sigaretten er straks uit komen te zien

Zijn de oude vertrouwde peukies straks verleden tijd? Als het aan het RIVM ligt wel. Witte sigaretten zien er namelijk veel te lekker en gezond uit.

Sigaretten

De oorlog tegen rokers is al jaren gaande. Liefhebbers van een saffie betalen zich suf aan een nieuwe dosis tabak, de rookvrije zones rukken in rap tempo op en de rokertjes verdwijnen per 2024 zelfs uit de supermarktschappen. Alleen tabaksspeciaalzaken (en tot 2030 benzinestations en 'gemakswinkels') mogen het spul daarna nog te koop aanbieden.

Je zou zeggen dat de roker inmiddels wel genoeg klappen heeft gehad, maar niets is minder waar. In het kader van het Nationaal Preventieakkoord wil men dat kinderen in 2040 helemaal niet meer roken. Geen peuk, geen sigaar, geen vape-onzin. Niks, noppes, nada. Een ander doel is dat van alle Nederlanders boven de 18 jaar dan nog maximaal 5 procent rookt.

Nieuwe look

Het RIVM denkt daarvoor een effectieve methode te hebben bedacht: sigaretten onaantrekkelijker maken. De pakjes in Nederland zijn tegenwoordig al 'prachtig' vormgegeven middels puike plaatjes, grote waarschuwingsteksten en een donkergroene kleur. Dus waarom de sigaretten ook niet een make-over geven? aldus het RIVM.

Hun suggesties:

©RIVM

Witte sigaretten zouden er te aantrekkelijk uitzien, concludeert het RIVM. En bovenstaande manieren - donkere sigaretten of peuken met afschrikkende teksten - zouden de saffies minder aantrekkelijk en minder verslavend kunnen maken, zegt het instituut op basis van literatuurstudies. Ook willen ze "bepaalde ingrediënten als suikers en smaakstoffen uit sigaretten halen", valt te lezen bij de NOS.

"Witte sigaretten worden ook gezien als een veiliger product", schrijven onderzoekers. "Donkere kleuren daarentegen worden geassocieerd met een sterke smaak en hogere schadelijkheid."

Wetswijziging

Mocht dit plan werkelijkheid worden, moet er eerst wel een wetswijziging plaatsvinden. In Nederland is immers vastgelegd dat sigaretten wit moeten zijn.

ChristenUnie-staatssecretaris Van Ooijen van Volksgezondheid heeft aan de Kamer laten weten dat hij de resultaten van het onderzoek zal meenemen in de ontwikkeling van nieuw beleid.

Nieuws
  • NOS
  • Pexels, Cottonbro Studio