Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Henk Strootman

Misdaadcolumn: 'Tanja Groen en het miljoen'

Elke week schrijft misdaadverslaggever Henk Strootman een column over wat hem opvalt in de crimewereld. Deze week: 'Tanja Groen en het miljoen'.

Henk Strootman

De laatste keer dat ik Peter R. de Vries sprak kwam onder andere de vermissing van Tanja Groen ter sprake. Het was een zaak die hem zeer aan het hart ging. Peter kende de ouders van de sinds augustus 1993 vermiste studente erg goed. Hij leefde letterlijk met het echtpaar mee en had hun verdriet en wanhoop van dichtbij meegemaakt. Maanden eerder had Peter me al toevertrouwd bezig te zijn met een uniek project. Hij ging een stichting oprichten (De Gouden Tip) en geld inzamelen om de zaak-Tanja Groen op te lossen. Eén miljoen euro, voor minder tipgeld ging hij niet, zo kon hij me nu onthullen. Het verbaasde me niets. Peter kon smalend doen over de beloningen die justitie uitlooft voor de oplossing van zware misdrijven. “20.000 euro lees je dan. Dat geven sommige criminelen in één avond uit. Voor zo’n bedrag gaan ze echt hun nek niet uitsteken.”

Het is overdreven om te zeggen dat het Peters ‘laatste kunstje’ moest worden, want hij was nog lang niet uitgewerkt. Maar wel sprak hij de ambitie uit om Tanja’s vermissing nog vóór het einde van zijn actieve loopbaan opgelost te zien. Peter wist als geen ander hoeveel tijd en moeite al in het onderzoek waren gestopt. Niet alleen door de politie, maar ook door de media. Er waren momenten van hoop, bijvoorbeeld toen er een ogenschijnlijk serieuze tip binnenkwam dat Tanja was verstopt in een graf in Maastricht. Of toen onderzoekers meenden een grondverstoring te hebben gevonden op een plek waar Tanja mogelijk was begraven. Het leidde steeds tot niets, behalve dan tot bittere teleurstelling voor de ouders. Maar Peter bleef hoop houden, of zoals hij het zelf noemde ‘aan de boom schudden’. Er moest iemand zijn, zo was zijn stellige overtuiging, die al bijna dertig jaar de sleutel tot de oplossing in handen had. Misschien zou een beloning van een miljoen euro genoeg zijn om deze man of vrouw tot praten te bewegen.

Die miljoen euro aan tipgeld kwam er. Meer zelfs, 1,4 miljoen, bijeengebracht door middel van crowdfunding. Een prachtig resultaat, maar de tijd dringt. Stichting De Gouden Tip heeft een deadline vastgelegd en die verloopt volgende week, op 23 juni. Die datum is niet toevallig gekozen, het is de verjaardag van Tanja. De gouden tip moet op die dag binnen zijn, anders zal het tipgeld worden aangewend voor andere onopgeloste misdrijven waarvoor de stichting aandacht vraagt. Het is overigens niet zo dat de actie helemaal niets heeft opgeleverd. Het aantal tips loopt inmiddels tegen de 900, al zitten er ook veel goedbedoelde tips tussen van meedenkers en amateurspeurders.

Intussen geeft het feit dat niemand écht naar voren is gestapt met de verlossende info nogal te denken. Een miljoen euro is veel. Maar kennelijk niet genoeg. Dat een dader zelf vrijheid verkiest boven een flink geldbedrag is te begrijpen. Maar blijkbaar heeft hij zijn geheim nooit met iemand gedeeld. Niet met een partner, niet in een dronken bui met een vriend, niet met een familielid. En dat is toch waar ze bij de politie altijd een beetje op hopen in coldcase-onderzoeken: dat iemand zich door het verstrijken van de tijd of een gewijzigde persoonlijke situatie zoals een scheiding vrij voelt om te praten. En dat is dus nog niet gebeurd, terwijl niemand de publiciteit rond de hoge beloning kan zijn ontgaan. Zou de dader nog wel leven? Is hij misschien allang dood en jagen politie en media al decennialang op een schim? Is het misschien een buitenlander die niets van alle publiciteit heeft meegekregen? De vooruitzichten zijn er niet beter op geworden. Maar het is in de geest van Peter om te blijven schudden aan die boom.