Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Rutte: 'Hele grote problemen begroting' en 'Lastenverzwaringen onvermijdelijk'

Tijdens zijn wekelijkse praatje bracht premier Rutte zuur nieuws: de belastingen gaan hoogstwaarschijnlijk omhoog. "We kijken nog naar de verdeling tussen burgers en bedrijven."

Rutte

Op dit moment zijn de onderhandelingen over de begroting in volle gang. De coalitiepartijen proberen naarstig manieren te zoeken om gaten in de begroting van soms wel 10 miljard te dichten.

In zijn wekelijkse praatje gaf Rutte daarom toe dat lastenverzwaringen "onvermijdelijk" zijn, aldus de Telegraaf. Kortom, de belastingen gaan omhoog. Dit scenario hing al even als een donkere wolk boven Nederland, maar het is de eerste keer dat de minister president zich zo concreet uitsprak. Rutte: "Voor de burger is het nog de vraag wat de precieze effecten zijn. We kijken nog naar de verdeling tussen burgers en bedrijven."

Wie gaat meer betalen?

Op dit moment is het nog niet helemaal duidelijk waar de klappen precies gaan vallen, daar de coalitiepartijen pas deze week met elkaar hebben gesproken. Op een later moment zal ook de oppositie deelnemen aan de gesprekken.

Enkele opties om de boel aan te pakken die naar verluidt de revue zijn gepasseerd: kleine bedrijven eerder het hoge tarief van de winstbelasting laten betalen en box 2 (met daarin het vermogen van ondernemers) aanpakken.

Oorzaak

Een van de redenen waarom we in deze situatie beland zijn, is de oorlog in Oekraïne. Wat gas betreft wil ons land minder afhankelijk worden van Rusland en als het aan de Kamer ligt, moeten de uitgaven van Defensie moeten omhoog. Daarnaast spelen het laten meestijgen van de AOW en het afblazen van bezuinigingen in de jeugdzorg nog een rol. En of dat allemaal nog niet genoeg was, krijgt Nederland toch minder uitbetaald uit het Europese coronaherstelfonds, maar moet ons land juist meer afdragen aan de EU.

'Werkgevers, betaal meer loon'

Rutte haalde nog wel een pakket van 3 miljard euro aan die bestemd is voor middengroepen in Nederland. Rutte: "Dat is een lastenverlichting, die nog ingevuld moet worden."

Ook roept de premier werkgevers op de lonen te verhogen daar waar het kan. Dit ter compensatie van de torenhoge inflatie waar ons land op dit moment mee kampt. In het geval dat het goed gaat met een bedrijf, vindt Rutte het ophogen van de lonen niks meer dan "fatsoenlijk werkgeverschap".

Nieuws
  • de Telegraaf
  • BrunoPress/DDP/Brunopress.nl