Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

De dodelijke trip van Bill en Sharona

Justitie heeft op vrijdag 22 september levenslang geëist tegen de 52-jarige Bill C. Medeverdachte Sharona de J. (34) hoorde 25 jaar tegen zich eisen. Het duo wordt verdacht van de moorden op zakenman Willem van der Willigen (70) en Benito van Ommeren (65). Beide mannen werden in 2021 op brute wijze om het leven gebracht. Uit de editie van 9 maart 2022: Een bouwvakker met een voorliefde voor dominante seks en een transseksuele prostituee worden ervan beschuldigd betrokken te zijn geweest bij twee moorden. Een bizarre trip die begon met een roofoverval in de bossen van Lieshout, eindigt met de dood van een man in Amsterdam. Wie zijn Bill C. en Sharona de J.? Een verhaal in drie hoofdstukken.

De dodelijke trip van Bill en Sharona

1. Het verhaal van Willem en Benito

Het is een kast van een huis uit de jaren 50, in de bossen niet ver van de Bavaria-bierbrouwerij, vlakbij Lieshout. Het is er prachtig, maar ook afgelegen. Zandpaden leiden naar de villa’s, die op tientallen meters afstand van elkaar zijn gebouwd. Op de grote, groene toegangspoort van het huis aan de Eksterlaan nummer 17 is een camera bevestigd, waardoor gasten kunnen worden begroet en binnengelaten. Maar gezien het dikke dek aan bladeren dat op de oprijlaan ligt, en het extra kettingslot dat om de poort is gehangen, lijkt het erop dat hier al een tijd niemand is geweest.

Op 11 juni 2021 treft de politie in het huis een lichaam van een man aan. Het blijkt het stoffelijk overschot te zijn van de bewoner. Eerder die dag nemen de twee zoons van de 70-jarige Willem van der Willigen een kijkje in zijn huis. Zij gaan bij de villa poolshoogte nemen omdat hun vader een tijdlang niets van zich heeft laten horen en een vriend van hem daar zijn bezorgdheid over uit. Ze ontdekken tot hun grote schrik dat er binnen een man onder dekens ligt. Hij lijkt niet meer te leven; ze besluiten niet te willen kijken. De wijkagent identificeert hem. Hun angst wordt bewaarheid. Het is hun vader. Hij blijkt er al zes weken dood te liggen. Hij lijkt een nietnatuurlijke dood te zijn gestorven.

De politie en de forensische opsporing doen elf lange dagen onderzoek in de ruime villa en het stuk bosperceel dat erbij hoort, inclusief een grote vijver. Er wordt meer bekend over het slachtoffer. Van der Willigen was een gepensioneerde boekhouder, die het in zijn loopbaan schopte tot financieel directeur van het textielbedrijf Gamma Holding. Dat bedrijf had een jaarlijkse omzet van rond de half miljard.

Van der Willigen woonde alleen in de villa en stond bij de buren vooral bekend als ‘de man met de hondjes’; hij werd voornamelijk gezien als hij die uitliet. Zijn zoon omschrijft hem in het Eindhovens Dagblad als een man die ‘heel direct’ kon zijn, maar wel ‘tegen iedereen vriendelijk’ was. De zoons gingen in de weken voor de moord niet op bezoek bij hun vader omdat ze zijn auto niet zagen staan. Ook belletjes leidden niet altijd tot contact. Zo was hij, vertelt een zoon aan de krant ‘betrouwbaar onbetrouwbaar’.

Dan komt vast te staan dat hun vader inderdaad om het leven is gebracht. Op een brute manier. Op zijn lichaam zijn sporen gevonden van slagen met een hamer en van verwurging. Hij is vermoord. Maar door wie?

Kogelwerende vesten

Het duurt even, maar in haar onderzoek vindt de politie in de zaak-Van der Willigen dan eindelijk een belangrijk spoor. Er worden na zijn dood op diverse locaties flinke geldbedragen van zijn rekening gehaald, bij geldautomaten. Van de pintransacties worden camerabeelden gemaakt.

Daarop zijn twee personen te zien. De politie ontdekt ook dat Van der Willigens bankpas wordt gebruikt voor de betaling van kamers in een aantal luxehotels in Amsterdam: Krasnapolsky op de Dam, en hotel The Grand, aan de rand van het Wallengebied. De politie komt de mogelijke daders steeds dichter op de huid te zitten.

Er is al een tijd niemand geweest aan de Eksterlaan 17.

Er is ook een eerste stuk hard bewijs dat de gebruikers van de pinpas daadwerkelijk bij de woning in Lieshout zijn geweest. In een parkeergarage van een van de hotels vindt de politie de vermiste auto van Van der Willigen. Nu moeten de verdachte moordenaars zelf nog worden gevonden.

Dat gebeurt pas zestien dagen na de vondst van het lichaam van Willem van der Willigen.

De villa van Willem van der Willigen is meer dan 400 m2 groot.

Op 26 juni 2021 zien bewoners in Amsterdam-West plotseling een anoniem busje de ingang van de parkeergarage van een appartementencomplex blokkeren. Sjoerd, eigenaar van een kroeg aan de overkant van de straat, kan het zich nog herinneren: “Er stapte een groepje zwaarbewapende mannen uit, in spijkerbroek, met kogelwerende vesten aan.”

Het is het arrestatieteam van de politie. De kroegbaas van de Happy 2 was ook getuige van hun actie: “Ze zetten om de hoek een trap tegen een woning, klommen erop en vielen binnen.” Daarna zag hij hoe twee mensen werden gearresteerd. “Ze werden met zakken over hun hoofd afgevoerd.”

Later blijken dit de twee verdachten van de moord op Willem van der Willigen te zijn. Een 50-jarige man, en een 31-jarige vrouw. Eindelijk zijn ze gepakt.

Maar het arrestatieteam is te laat. In de woning doen ze namelijk een gruwelijke ontdekking. Ook de bewoner van dit huis kan het bezoek van het stel niet meer navertellen. De 65-jarige Benito van Ommeren wordt dood aangetroffen op zijn bed. Uit onderzoek komt naar voren dat hij met een stomp voorwerp – waarschijnlijk een vaas – is geslagen, en met een riem gewurgd.

Benito wordt dood in bed aangetroffen in zijn appartement in dit complex in Amsterdam-West.

Op zo’n 130 kilometer van de moordlocatie in Lieshout is dit nu een tweede plaats delict. De werkwijze van de moordenaars blijkt hetzelfde te zijn als bij de moord op Willem van der Willigen. Ook het tweede slachtoffer ligt al een tijdje dood in het appartement voor de politie binnenvalt en hem aantreft. Deze keer met de vermeende moordenaars nog aanwezig.

Justitie maakt bekend om wie het gaat. Het zijn de 50-jarige Bill C., en Sharona de J. (31).

Onverwachte wending

Benito van Ommeren is een 65-jarige Surinaamse Nederlander. Hij is een zachtaardige man die werkt bij een sociale werkplaats in de stad. Volgens zijn LinkedIn-pagina is hij daar al veertien jaar ‘coördinator scannen’. Maar hij staat er ook om bekend dat hij zijn huis geregeld openstelt voor dakloze, en soms verslaafde, stadgenoten. De moordenaars lijken op een dramatische manier misbruik te hebben gemaakt van die gastvrijheid. Naar verluidt zijn zij zelfs gaan gebruiken terwijl in de kamer ernaast het lichaam van Benito lag.

Een buurvrouw vertelt de krant dat ze een week eerder gebonk en geschreeuw hoorde, en dat het daarna stil was. Zijn deze Bill en Sharona nog een week in het huis gebleven, terwijl de bewoner al dood was? De politie vermoedt van wel. Dan komt er een onverwachte wending in de inmiddels dubbele moordzaak. Willem van der Willigen blijkt Sharona namelijk te kennen. Hij is het zelf die contact met haar heeft gezocht. Hij bezocht haar wekelijks, in haar rol als prostituee, in de woning van Bill C.

Die woning in Den Bosch is verworden tot een drugshol en een illegaal adres voor de prostitutie van Sharona, met extreem veel overlast voor de buren en de omgeving. Als Bill uit zijn huis wordt gezet en Sharona niet meer vanuit die woning haar werk kan doen, hebben de twee een andere plek nodig om vanuit te kunnen opereren. Hun zoektocht naar een nieuw onderdak leidt naar de woningen van twee oudere mannen, die hun bezoek niet meer kunnen navertellen.

2. De buren van Bill en Sharona

Kill Bill. Zo kwam Bill C. uiteindelijk bekend te staan bij de bewoners van het blokje eengezinswoningen in de wijk Hintham, aan de rand van Den Bosch. Niet dat meteen duidelijk was dat er een dubbele moordenaar zou kunnen schuilen in de man die zij leerden kennen toen hij in 2019 hun buurman werd. Wel dat Bill flink kon drinken, gezien de kratjes bier die om de paar dagen werden ververst, en de dranklucht die geregeld om hem heen hing.

“Hij zag er smoezelig uit,” vertellen de overburen van Bill, die vanuit hun huiskamer terugblikken op hun kennismaking met Bill en zijn latere vriendin. De vraag is of Bill al van het pad af is, als zij hem leren kennen. In het begin zit hij nog gezellig in de tuin met zijn ex en twee stiefdochters, die bij hem op bezoek komen. Ze helpen hem zijn nieuwe woning schoon te maken.

Bill is een wat impulsieve man, die wel met goede bedoelingen in de buurt lijkt te zijn komen wonen. Hij biedt bewoners aan hen te helpen met zijn specialiteit: gevelonderhoud. Maar al snel blijkt hij een man van alleen maar mooie woorden, aldus de overbuurman. “Hij werkte niet, en zat hele dagen thuis.”

In de zomer van 2020 ontstaan de eerste problemen in zijn huis, als de net gescheiden Bill een nieuwe partner krijgt, die bij hem komt wonen: Sharona.

Bill C. Sharona de J.

Grimmig

Rond Bills huis wordt de sfeer steeds grimmiger. De buren merken dat het adres nachtelijke aanloop krijgt van personen die vanaf de andere kant van het blok, door de brandgang, naar de woning lopen. “We vermoedden eerst dat het drugsdealers waren die kwamen afleveren,” vertelt de overbuurman. “Maar op een gegeven moment bleven de mannen ook langer binnen, en werden het er meer.”

De overburen laten aan Bill weten dat ze de aanloop niet op prijs stellen. Ook gaan ze in gesprek met de vrouw die de oorzaak lijkt voor alle problemen. De buurman: “Een tot vrouw omgebouwde jongen, dat zag ik meteen. Zij leek ook meteen behoorlijk onder de invloed van middelen, en was broodmager.”

De buurman spreekt de onwelkome bezoekers geregeld aan op de overlast die ze veroorzaken. Sharona is er niet van gediend. “Dat is broodroof, ik doe dit legaal, met een vergunning,” laat ze de overbuurman weten als hij haar confronteert. “Pas maar op, ik daag je voor de rechter.” Een volgende keer is het nog dreigender. Ze snauwt de buurman toe:

“Als je moeilijk gaat doen, stuur ik een paar mannetjes op je af.” Als ze hem intimiderend tot vlakbij nadert, houdt hij haar met een stuk tuingereedschap op anderhalve meter afstand. Hij klaagt er later over bij Bill. Die spreekt Sharona daarop meteen boos toe, waarop ze snel naar binnen schiet.

“Wat moet je nou met die knul?” vraagt de buurman op een ander moment aan Bill. Die reageert verontwaardigd: “Ze heeft gewoon een kut hoor.”

Later heeft de overbuurman een bijzondere ontmoeting. Die vindt plaats in de steeg naast zijn huis. Hij spreekt een zware, kalende man aan die een tikje mank lopend op weg lijkt naar het huis van Bill en Sharona. Ook deze man parkeert zijn auto voor het huis van de buren, aan de andere zijde van het woningblok, in plaats van voor het huis van Bill C. Hij rijdt in een zwarte Renault Kadjar. “Waarom komt u hier? Ik zou het niet doen,” zegt de buurman tegen de man, van wie hij zich herinnert dat hij grijs haar had en een rode huidskleur. Het blijkt de later om het leven gebrachte Willem van der Willigen te zijn, die Sharona gaat bezoeken.

De buurman vertelt hem dat de wijkagent inmiddels op de hoogte is gebracht en dat hij zelf alle kentekens van bezoekers opschrijft. Van der Willigen reageert afhoudend. Hij gaat geen gesprek aan met de buurman, maar mompelt dat hij er rekening mee zal houden. Hij vervolgt zijn weg naar Sharona.

De overbuurman ziet hem op de eerste verdieping nog net zijn portemonnee trekken voordat de gordijnen worden dichtgedaan. Vanaf dat moment ziet hij Van der Willigen wekelijks bij haar naar binnen gaan.

Buren van Bill in Den Bosch ervaren veel overlast.

Sm-sessies

De omwonenden krijgen steeds meer te maken met ernstige overlast. Ze zien vanuit hun ramen dat mannen het huis bezoeken, dat de gordijnen dicht en weer opengaan, en dat er daarna afgerekend wordt. Ook constateren ze dat er harddrugs worden gebruikt. De overbuurman: “We zagen door de ramen een lepel en een aansteker waarmee middelen werden verwarmd.”

Ook horen de naaste buren, een gezin met kleine kinderen, nachtelijk geschreeuw. Alsof er mishandelingen plaatsvinden. De overbuurman: “Sharona was masochistisch aangelegd, dus er vonden ’s nachts sm-sessies plaats in de woning. Zij is zelfs een paar keer het huis uitgezet door Bill, en weer binnengelaten. Nadat ze eerst had geprobeerd door het keukenraampje naar binnen te klimmen.”

De dramatische uitkomst van het overlastverhaal volgt als de bewoners van het blok huizen ontdekken dat Bill en Sharona zijn aangehouden voor de moordzaak in Lieshout. Bij de overbuurman vallen de puzzelstukjes in elkaar nadat hij een foto van Van der Willigen onder ogen krijgt. “Dat is die man die ik in de steeg heb aangesproken.”

Hij vermoedt ook hoe het vervolg moet zijn verlopen. “Vanwege een huurschuld moest Bill zijn huis uit. Hij was al vaker failliet gegaan en nu stonden de deurwaarders weer voor de deur, ondersteund door de politie.” Dat was begin april 2021. “Ik kan me voorstellen dat ze daarna tegen die mijnheer Van der Willigen hebben gezegd toen hij weer contact zocht: u kunt Sharona alleen nog thuis ontvangen. Waarna van het een het ander is gekomen.”

De buurvrouw probeert te verklaren hoe Bill C. zo snel afgegleden kan zijn. “Zijn situatie is geëscaleerd, misschien door de verslaving. Het lijkt alsof ze zijn gaan moorden terwijl ze helemaal van de wereld waren. Onder invloed van de drugs die ze gebruikten.” Waarbij de buurman opmerkt dat Bill vooral een alcoholist was. “Hij is kennelijk verleid door zijn nieuwe vriendin om ook middelen te gaan gebruiken.”

De buurvrouw stelt vast dat Bill Sharona nog wel een tijdje in bedwang heeft proberen te houden. En dat daarom niet duidelijk is of hij de hoofdschuldige is. “Wij weten niet of hij de moorden heeft gepleegd. Misschien was zij het wel? Of heeft ze hem ertoe gebracht.”

3. Een online romance

Op sociale media is te zien hoe Bill C. en Sharona de J. in de loop der jaren afglijden. In 2014 plaatsen ze nog foto’s met hun familie, waarop ze er gelukkig en gezond uitzien. In 2020 lijken ze allebei afgestompt en teleurgesteld in hun leven. Hun sm-hob-by brengt ze, via internet, bij elkaar. Ook spelen ze samen veel online poker.

Bill C. leerde Sharona al in 2016 kennen. Dat blijkt uit zijn Facebook-account. Onder een bericht geeft hij haar een like: “Een geweldige meid.”

Vier jaar later plaatst Bill een foto van een geknevelde, naakte vrouw op zijn account. Daarbij de tekst: “@SharonaJ89 playtime with my sub.” Een ‘sub’ is de onderdanige in een sm-relatie, afgeleid van het Engelse submissive.

@SharonaJ89 is de naam van het Twitter-account van Sharona Samantha Maria de J., die de foto en de tekst van Bill C. doorplaatst en zegt: “Having fun with my dominant.”

Op 17 december 2020 plaats Bill een nogal wanhopige tweet: “Bijna 50 jaar en heb ik iets berijkt??? Nee.” Kennelijk heeft hij dan wel een seksuele relatie waar hij troost uit haalt. Op 2 januari: “18 dec jongstleden ben ik 50 geworden en geloof me, daar voel je niets van. Maar op een of andere manier is mijn seksleven enorm gegroeid.”

Maar dan gaat het weer mis. Op 30 april 2021 schrijft hij: “Ik ben mijn meisje kwijt.” Erachter plaatst hij drie huil-emoticons. Niet duidelijk is waarom hij verdrietig is.

Kan hij zijn (stief)kinderen niet meer zien, na de scheiding van zijn vrouw? Of heeft hij afscheid van Sharona moeten nemen? Met wie hij kort daarna toch weer optrekt?

Sharona heeft iets met de VS. Sharona is dol op sm.

Kim Holland

Sharona omschrijft zichzelf in haar Twitter-account als woonwagenbewoonster en pornoster. Maar in de eerste plaats als de ‘submissive owned by C.’, waarbij ze doelt op Bill C. Uit haar eerdere berichten komt naar voren dat ze eerder in haar leven kennelijk een geslachtsoperatie heeft ondergaan. Ze is geboren als jongen, maar ze heeft een vrouwelijke genderidentiteit. Sharona plaatst eindeloos veel erotisch getinte foto’s van zichzelf, gehuld in maar weinig kleding en vaak met de Amerikaanse vlag in het beeld. Uit berichten op haar sociale media kunnen we opmaken dat zij in 2015 officieel begon als sekswerker en zich toen inschreef bij de Kamer van Koophandel. Rond die tijd schrijft ze ook dat ze bij Kim Holland 400 euro per drie uur verdient. Ze bezoekt zelfs een feest bij de porno-ondernemer en gaat met haar op de foto. Ze laat ook zien dat ze veel betrokkenheid heeft bij het prostitutiebeleid in Nederland.

Boeiend detail is dat zij in 2015 ook nog laat weten dat zij een hbo-opleiding is begonnen, met als specialisatie criminologie. Ze plaatst een foto van de studieboeken die ze net binnen heeft gekregen. Dat ze niet altijd even ‘geweldig’ is, blijkt uit een ruzie die later op Facebook uitgevochten wordt met een ex-vriendin, over het feit dat ze niet zou hebben bijgedragen aan de huur van de woning die ze samen delen. Ze bedreigt de ex: “Ik kom jou nog wel tegen aso hoer.”

Eenzaam

Dan plaatst Bill nog een laatste bericht. Op een opmerkelijke datum: 2 mei 2021, de dag waarop de politie vermoedt dat Willem van der Willigen om het leven is gebracht. Aan Sharona schrijft hij: “Ik hou van jou lieberd.”

Sharona plaatst haar laatste tweet ruim een maand later. Op 7 juni 2021, als zij en Bill kennelijk al weken op de vlucht zijn voor de politie. Het is een YouTubefilmpje met een clip van een nummer van Dido, met als titel Life For Rent.

De tekst klinkt al even eenzaam en onheilspellend als de posts van Bill C.: ‘I haven’t ever really found a place that I call home / I never stick around quite long enough to make it /I apologize once again I’m not in love /But it’s not as if I mind / That your heart ain’t exactly breaking’

Langer in hechtenis

Uit verslagen van de eerste voorbereidende rechtszittingen komt naar voren dat Bill door de politie steeds geconfronteerd wordt met camerabeelden, terwijl hij zich op zijn zwijgrecht beroept. Zijn advocaat maakt er bezwaar tegen. Sharona blijkt veel opener en vertelt de politie meer details over de fatale vlucht die ze met haar partner in crime maakte. Justitie laat weten Bill C. en Sharona de J. beiden te verdenken van moord. Volgens de aanklagers zijn Bill en Sharona allebei verantwoordelijk voor de dood van de twee slachtoffers. Op 23 februari was de laatste zitting in de zaak. Toen werd de gevangenschap van de twee verlengd. Op 3 mei buigt de rechter zich weer over het dossier.

Misdaad
  • Twitter en Joost van der Wegen