Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Quincy Promes bekent steekpartij in afgetapte telefoongesprekken

De Oranje-international wordt al een tijdlang verdacht van poging tot doodslag en zware mishandeling, maar heeft altijd ontkend. Nieuwsuur komt nu met afgetapte telefoongesprekken waarin hij de steekpartij zou bekennen.

Promes

Eerder werd al bekend dat Quincy Promes vervolgd gaat worden voor poging tot doodslag en zware mishandeling. De Oranje-international en voormalig Ajacied zou in juli 2020 zijn eigen neef in zijn been hebben gestoken na afloop van een familiefeestje in Abcoude. Promes zelf heeft de aantijgingen altijd ontkend.

'Anders steek ik hem dood (...)'

Maar dat wordt wellicht een stuk lastiger nu Nieuwsuur afgetapte telefoongesprekken tussen de voetballer en zijn vader, moeder en tante heeft gepubliceerd. De gesprekken zouden zijn opgenomen door de politie zonder dat Promes daar weet van had en inmiddels deel uitmaken van het strafdossier.

Eern van de gesprekken is iets na 01:00 's nachts opgenomen, schrijft Nieuwsuur. In de conversatie tussen Promes en zijn pa vraagt de voetballer waarom zijn vader voor z'n neef is gesprongen. "Je hebt zijn leven gered", aldus Promes. Zijn vader zegt vervolgens dat hij niet wil dat Quincy in de problemen komt, waarop Promes antwoordt: "Anders steek ik hem dood, dat begrijp je toch?"

'Dan heeft-ie nog geluk'

Ook belt de speler die ten tijde van het voorval voor Ajax speelde met zijn moeder en krijgt hij te horen dat zijn neef in z'n been is geraakt. "Dan heeft-ie nog geluk", antwoordt Promes.

Later die nacht heeft de profvoetballer wederom een telefoongesprek met zijn vader, waarin hij zegt dat hij nog "een appel met hem (zijn neef, red) te schillen" had. Zijn vader lijkt dat niet helemaal te begrijpen en vraagt Quincy om wat meer uitleg.

Promes: "Ja, oké, mijn loyaliteit is naar mijn tante: wie van haar pikt, maak ik af. Punt uit. Wie van jou pikt, maak ik af. Wie van mijn moeder pikt, maak ik af. Er zijn bepaalde mensen in de familie voor wie ik doodmaak. Punt uit. (...) Jullie hebben geluk dat ik niet meer met een vuurwapen loop want anders was die tori (ding, red.) nog lelijker gelopen."

'Betrokken in een onderzoek naar georganiseerde criminaliteit'

De gesprekken maken dus deel uit van het strafdossier in de zaak tegen Promes. Maar waarom werd de voetballer überhaupt afgetapt? is een vraag die zich nu aandient. Echter wil het OM daar niet op ingaan.

Duidelijk is wel dat de tap afkomstig is van het Team Criminele Inlichtingen (TCI), dat zich voornamelijk bezighoudt met de georganiseerde misdaad. Wat dat betreft past de tap van Promes niet helemaal in dat straatje. Zouden er dan meer verdenkingen tegen de voetballer of mensen in zijn omgeving bestaan?

Hoogleraar straf- en strafprocesrecht Sven Brinkhoff tegen de NOS: "Promes is op een of andere manier betrokken in een onderzoek naar georganiseerde criminaliteit. Hoe en wat zijn precieze rol is, dat weten we nog niet."

Poging tot moord

De publicatie van de gesprekken heeft ook gevolgen voor de aanklacht, zo is nu duidelijk. Yehudi Moszkowicz, advocaat van het vermeende slachtoffer, eist in een klachtprocedure bij het hof dat de voetballer nu poging tot moord ten laste wordt gelegd. Dit omdat Promes in de gesprekken aangeeft eerst rustig te hebben gewacht tot het feestje in Abcoude ten einde was. Dit zou het bewijs zijn dat het niet in een opwelling is gebeurd.

Gerard Spong, die Promes verdedigt, heeft aangegeven dat de aanklacht wat hem betreft wel mag worden omgezet naar poging tot moord. Hij is er stellig van overtuigd dat zijn cliënt niet schuldig wordt bevonden. Of het OM het bij "poging tot doodslag laat", of deze toch omzet naar "poging tot moord" is nog niet bekend.

Misdaad
  • Nieuwsuur, NOS
  • www.brunopress.nl