Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Dit zijn de plannen van het kabinet om corona op de lange termijn tegen te gaan

Als het aan het kabinet ligt, zijn we nog lang niet van de coronamaatregelen af. De mondkapjesplicht, thuisonderwijs en ook lockdowns zullen de komende jaren waarschijnlijk niet verdwijnen.

Dit zijn de plannen van het kabinet om corona op de lange termijn tegen te gaan

Vandaag werd in De Telegraaf bekendgemaakt dat Hugo de Jonge en zijn ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport achter de schermen werkt aan een langetermijnplan om corona tegen te gaan. Er zouden 150 ‘creatieve, kritische geesten’ brainstormen over manieren om het virus in de toekomst te bestrijden.

Drie pakketten

Het resultaat van die brainstormsessies is tot nu toe een soort 3-stappenplan. Afhankelijk van de ernst van de situatie met betrekking tot het virus, zullen bepaalde maatregelen gelden. Die maatregelen zijn verdeeld over drie pakketten.

Pakket 1

In het eerste pakket - dat altijd zal gelden - zitten basismaatregelen. Dit gaat om de basisnormen, zoals het dragen van een mondkapje in het openbaar vervoer, handen wassen en geen handen geven.

Pakket 2

Het tweede pakket, dat de bijnaam ‘griep plus’ heeft gekregen, bevat strengere maatregelen. Het is gebaseerd op het idee dat corona, net zoals de griep, in de winter vaker toeslaat. Om grote uitbraken tegen te gaan, wil het ministerie in de winter bijvoorbeeld thuisonderwijs promoten. Een andere optie is om de grote vakantie in deze periode te plaatsen. Daarnaast is het plan om in de wintermaanden minder grootschalige culturele evenementen te organiseren dan in de zomer.

Pakket 3

Als laatste is er een noodpakket, dat alleen geldt als er drastische stijgingen in de coronacijfers worden gemeld. In dat geval zal er toch een lockdown plaatsvinden, maar het ministerie wil dat die een ander karakter heeft dan de ‘lompe lockdown’ van dit jaar.

Zorgcapaciteit

Vooralsnog heeft het opschalen van de zorgcapaciteit weinig prioriteit. Het ministerie van VWS legt de focus eerst bij de maatregelen voor de burgers en gaat daarna pas kijken ‘hoe de ic-capaciteit soepel kan worden opgeschaald als dat nodig is.’

Vervallen financiële steun

Als de maatregelen eenmaal ingaan, laat het kabinet de financiële steun aan voor ondernemers vallen. Volgens de huidige plannen zou dit volgend jaar al gaan gebeuren. Op dit moment lopen de steunpakketten nog door tot het eerste kwartaal van 2022.

Nieuws
  • BrunoPress