Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Tot vijf jaar cel voor kopstukken Satudarah MC

Vier kopstukken van Satudarah MC zijn gisteren door de rechtbank in Zwolle veroordeeld tot celstraffen variërend van 42 maanden tot vijf jaar cel.

Tot vijf jaar cel voor kopstukken Satudarah MC

De vier mannen zijn Michel B., Angelo M. Paul M. en Redouan I. Ze stonden aan het hoofd van de sinds 2018 verboden club, die volgens justitie vooral gebruikt werd als criminele organisatie, gericht op geweldpleging, witwassen en drugshandel.

Arrestaties

Het opdoeken van de motorclub was een aantal jaren geleden een groot schouwspel. Een groot aantal kopstukken van Satudarah, waaronder de broers M., werd aangehouden op 26 september 2016. Bij de politieactie waren tweehonderd politiemensen, negen rechterscommissarissen en zestien officieren van justitie betrokken. Drie dagen later viel de politie met groot machtsvertoon twee clubhuizen in Beverwijk en Apeldoorn binnen. Alle aanwezigen worden gecontroleerd en de clubhuizen worden gesloten. Naast deze drie arrestaties worden in de maanden daarna nog twee bestuursleden aangehouden, waaronder Michel B., een van de oprichters van Satudarah.

Bad standing

Volgens het OM maakten de Satudarahleiders van het geven van een ‘bad standing’ hun verdienmodel. Leden van de club worden om diverse redenen uit de club gestampt en moeten dan een boete van 5000 euro betalen. Dat leverde de club veel geld op, aldus justitie. Ook zou de leiding van de club op de hoogte zijn geweest van afpersingen en geweldplegingen binnen Satudarah, maar ook tegen andere motorclubs.

Op vrije voeten

Drie van de mannen werden in maart 2018 weer vrijgelaten. Michel B. kwam drie maanden daarna ook vrij. Sindsdien waren ze op vrije voet, maar de De Satudarah-kopstukken moesten zich wel aan strenge voorwaarden houden. Zo mochten ze geen clubgerelateerd contact hebben en moesten ze hun paspoort inleveren. Ook contact met de media was verboden.

Na de uitspraak van de rechtbank in Zwolle zijn alle vier de verdachten opgepakt en afgevoerd naar de gevangenis.

Misdaad
  • BrunoPress