Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Spelvouten maken je minder aantrekkelijk

Wie het maximale uit zijn Tinder-profiel wil halen kan maar beter zijn spelling checken. Spelfouten in dating-apps maken je namelijk aantoonbaar minder aantrekkelijk. Niet voor niets staat er bij het aanmaken van een profiel boven elke pagina en in koeienletters: ‘CHECK JE SPELLING!’ Maar de vraag is natuurlijk: hoevéél minder aantrekkelijk?

Spelvouten maken je minder aantrekkelijk

Op de Universiteit van Tilburg waren ze er wel benieuwd naar: vinden dating-app-gebruikers spelfouten nou écht een dealbreaker, of alleen een klein minpuntje? Denken we alleen maar ‘beetje jammer’ en swipen we vervolgens even hard naar rechts, of betekent één dt-fout onmiddellijk een levenslang abonnement op het singlebestaan?

Om daar achter te komen liet het onderzoeksteam twee verschillende datingprofielen zien aan 373 datingappgebruikers. Precies dezelfde profielen, met als enige verschil dat de één beduidend minder goed kon spellen dan de ander.

En wat bleek? Bij de 33,5% van de mensen die de spelfouten hadden opgemerkt, werd het profiel mét spelfouten aanzienlijk lager beoordeeld dan zijn foutloze tegenhanger.

Ook de aard van de spelfouten werd onderzocht. Zo werden profielen met spelfouten die makkelijk onder typfouten konden worden weggezet (zoals bijvoorbeeld ‘hte’ in plaats van ‘het’) het meest als ‘onoplettend’ beoordeeld.

Profielen met spelfouten die niet aan taalregels voldoen (zoals bijvoorbeeld ‘me’ in plaats van ‘mijn’) werden als ‘minder intelligent’ beoordeeld. Om niet te zeggen ‘dom’. Profielen die bol stonden van ‘informele taal’ werden als ‘minder sociaal warm’ beoordeeld. Hou het dus vooral een beetje netjes als je het op een later tijdstip eh... ‘niet zo netjes’ wil houden.