Althans, dat beweert Take Back Your Privacy (tbyp). Volgens de burgerrechtenorganisatie schendt Tinder al jaren gebruikersprivacy, en daar moet nu een einde aan komen. Tbyp heeft daarom een rechtszaak aangespannen tegen Tinder en moederbedrijf Match Group.
Handelen van intieme data
De organisatie stelt dat de datingapp onnodig veel gevoelige data verzamelt, zoals geaardheid, religie of locatiegeschiedenis. Die informatie zou worden ingezet om gedetailleerde gebruikersprofielen te maken. Deze profielen zouden dan vervolgens gedeeld worden met adverteerders en andere bedrijven, zonder dat gebruikers hier expliciet toestemming voor hebben geven.
"Gebruikers vertrouwen Tinder met hun meest persoonlijke informatie, maar ondertussen wordt die data doorverkocht alsof het niets is", vertelt Friederike van der Jagt, voorzitter van tbyp, aan De Telegraaf. "Het gaat niet alleen om privacyschendingen, maar ook om het gevaar dat zulke gevoelige gegevens in verkeerde handen terechtkomen."
Misleiding en privacyschending
Tbyp beschuldigt Tinder ervan gebruikers op het verkeerde been te zetten met complexe en moeilijk vindbare gebruiksvoorwaarden. Gebruikers denken dat hun informatie veilig is, maar volgens de burgerrechtenorganisatie blijkt uit het beleid van de datingapp dat de gegevens commercieel worden ingezet. Dit zou niet alleen ethisch discutabel zijn, maar ook in strijd met privacywetgeving.
Wat wil tbyp bereiken?
De organisatie eist dat Tinder stopt met het verzamelen en delen van gevoelige data en dat eerder verzamelde gegevens worden vernietigd. Daarnaast vraagt tbyp om schadevergoeding voor getroffen gebruikers. "Dit is niet alleen een boodschap aan Tinder, maar aan Big Tech als geheel: privacy is een fundamenteel recht", aldus Van der Jagt.
Meedoen aan de rechtszaak
Take back your privacy roept gebruikers op zich aan te sluiten bij hun rechtszaak. Volgens de organisatie is het belangrijk om samen een signaal af te geven dat persoonlijke data geen handelswaar mag zijn. Ze benadrukken dat alleen door collectieve actie meer controle over privacy kan worden herwonnen.
- De Telegraaf, Stichting Take Back Your Privacy
- Adobe stock