Hoe dat kan? De onderzoekers stellen dat gevaccineerden misschien wel sneller genezen van een covid-infectie, maar dat de hoeveelheid virus die ze bij zich dragen op het hoogtepunt van een besmetting even hoog is als bij iemand die geen vaccin heeft gehad. Mogelijk is dat de reden dat veel gevaccineerden, en dan huisgenoten in het bijzonder, elkaar toch vrij gemakkelijk aansteken.
Ook opvallend: zelfs als volledig gevaccineerde personen het virus bij zich dragen, maar geen symptomen hebben, en dus niet ziek zijn, is de kans toch 38% dat ze huisgenoten besmetten. Bij een compleet gevaccineerd huishouden is het percentage volgens de studie wel iets lager, namelijk 25%.
Afname beschermende werking
Tot slot ontdekten de onderzoekers dat gevoeligheid voor infecties al binnen een paar maanden na de tweede AstraZeneca-dosis toenam.
Het onderzoek is gedaan onder honderden Britse huishoudens, tussen september 2020 en september 2021. Onder andere de University of Oxford, de University of Surrey en Imperial College London zijn bij de studie betrokken.
'Jezelf beschermen'
Hoogleraar Ajit Lalvani van Imperial College London, een van de kartrekkers van het betreffende onderzoek, stelt dat de vaccins wel langdurig beschermen tegen ernstige covid. Maar, "Onze bevindingen laten wel zien dat vaccinatie alleen niet voldoende is om te voorkomen dat mensen besmet raken met de deltavariant en deze verspreiden in huishoudelijke omgevingen."
Het vaccineren lijkt daarmee vooral een manier om de kans op een ernstiger ziekteverloop voor jezelf te verkleinen, niet zozeer een effectieve strategie om verspreiding (binnen huishoudens) te voorkomen.
- Trouw, De Telegraaf, The Lancet
- Pro Shots/Zuma Press