Ab Osterhaus: 'Alle ongevaccineerden op eiland zetten zou ideaal zijn'

Het is weer zover: de grafieken laten een opwaartse trend zien en de discussie over nieuwe maatregelen barst los. Er wordt door menig betrokkene zelf geopperd om enkel de ongevaccineerde medemens te beperken met nieuwe beperkingen. Viroloog Ab Osterhaus had wat dat betreft ook nog wel wat te melden aan tafel bij Op1.
@media (max-width: 679px){#fig-6569dd82aac83 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6569dd82aac83 img{#fig-6569dd82aac83 img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-6569dd82aac83 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6569dd82aac83 img{#fig-6569dd82aac83 img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-6569dd82aac83 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6569dd82aac83 img{#fig-6569dd82aac83 img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-6569dd82aac83 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6569dd82aac83 img{#fig-6569dd82aac83 img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}Ab Osterhaus

Osterhaus is wel vaker met z'n hoofd op tv, helemaal sinds corona haar intrede heeft gedaan. De gepromoveerde dierenarts liet zich de afgelopen anderhalf jaar regelmatig uit over het virus, de crisis, de maatregelen en ga zo maar door. Zo ook dinsdagavond bij Op1.

Onderwerp van gesprek: nieuwe maatregelen. Nu de grafiekjes weer een opwaartse trend laten zien, wordt er koortsig gediscussieerd over nieuwe beperkingen. Maar wat zou nu de ultieme oplossing zijn voor de situatie waar we ons nu in begeven? Ab heeft daar wel een idee over.

Abs Infectie Eiland

"Je zou kunnen zeggen: zet ze allemaal op een eiland, en dan laat ze het maar zien", aldus Osterhaus. Een soort aparte provincie voor ongevaccineerden dus, afgesloten van de rest van de maatschappij. Abs Infectie Eiland, zullen we maar zeggen. Hoe realistisch dat is? Niet heel erg, geeft de viroloog direct zelf toe: "Dat zou een ideale oplossing zijn, maar dat is niet acceptabel."

Dat Ab met zo'n idee komt, komt voort uit het feit dat hij opgeleid is als dierenarts. "Als wij bij dieren een mond-en-klauwzeeruitbraak hebben", legt hij uit, "dan zijn we heel rigoureus: isoleren. Dat kan niet bij mensen. Dus dat kunnen we niet doen."

Het lastige aan het maken van een samenleving met gevaccineerden en ongevaccineerden is volgens Osterhaus het feit dat je "aan de neus van de mensen niet zien of ze gevaccineerd zijn. Er is geen systeem om dat te vervolgen, ik denk dat dat heel moeilijk is."

Politiek

Ondertussen is men in Den Haag verdeeld over het mogelijk ingrijpen. Demissionair minister De Jonge hintte de afgelopen dagen al naar aparte, strengere regels voor de ongevaccineerde Nederlander. Een idee waarvan andere politici helemaal niks moeten weten.

"Door het falende kabinetsbeleid hebben we niet genoeg IC-bedden", aldus Wilders. "En dan raken we in paniek met 200 mensen op de IC, en moeten we ineens ongevaccineerden als uitschot behandelen?"

SGP-leider Kees van der Staaij is ook fel tegen meer dwangmaatregelen, zoals hij het noemt. "We moeten leren leven met dit virus, je moet mensen niet stigmatiseren."

Zijn de coalitiepartijen dan wel fan van Hugo's plannen? Niet per se. Zowel CU en CDA zijn terughoudend, vooral vanwege de toenemende polarisatie en de tweedeling die ontstaat binnen de Nederlandse maatschappij.

Persconferentie

Donderdag komt het OMT met een advies voor het demissionaire kabinet. De dinsdag erop zullen Rutte en De Jonge hun plannen voor de nabije toekomst tijdens een nieuwe persconferentie uit de doeken doen.

  • Nieuws
  • Op1, AD
  • Pro Shots/Zuma Press