Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Kabinet voert druk op ongevaccineerden op: betalen voor toegangstesten

Tijdens het coronadebat van woensdag werd duidelijk dat een meerderheid van de Tweede Kamer het plan steunt om een eigen bijdrage te vragen voor coronatoegangstesten. Demissionair minister De Jonge zei dat het kabinet dat redelijk vindt, nu iedereen de kans heeft gehad zich te laten vaccineren.

vaccineren

Het plan, ingediend door VVD, CDA, D66 en Volt, kan rekenen op een nipte meerderheid, zo werd duidelijk. Wel moet er volgens de initiatiefnemers van het plan een regeling komen voor mensen die zich om wat voor reden dan ook niet kunnen laten vaccineren. De rest moet volgens De Jonge straks de knip trekken.

Zelf noemt de demissionair minister van Volksgezondheid de verplichte eigen bijdrage geen dwang of drang, maar 'een stimulans' voor mensen om zich alsnog in te laten enten met het coronavaccin.

Toegangsbewijs

Afgelopen vrijdag werd al duidelijk dat het kabinet een plan smeedt om toegangsbewijzen in te voeren in situaties waar er meer dan 75 gasten bezoekers zijn. Denk aan horeca, evenementen, festivals en sportwedstrijden. Zo'n bewijs kan dan bestaan uit een vaccinatiebewijs, een verklaring dat iemand corona heeft gehad of een negatief testbewijs. En waar mensen zich eerder nog gratis konden laten testen, moeten zij hier straks dus voor gaan betalen.

Het is nog niet duidelijk wanneer de eigen bijdrage wordt ingevoerd of hoe hoog deze wordt.

Vaccinatiedrang

Hoewel een nipte meerderheid achter het plan van VVD, CDA, D66 en Volt staat, zijn er zeker zware bedenkingen bij de voornemens van het kabinet. Wilders gaat bijvoorbeeld niet mee met de 'stimulans-uitleg' van De Jonge en noemt het beestje anders: vaccinatiedrang. De PVV-leider vroeg het kabinet dan ook om het plan te heroverwegen. Vooral omdat het een te hoge drempel kan opwerpen voor mensen om evenementen te bezoeken.

Misschien ook voor jou:
Banken blokkeren rekeningen van antivaxers en activisten
Nieuws
  • NOS
  • www.brunopress.nl