Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Banken blokkeren rekeningen van antivaxers en activisten

Verschillende banken en betaaldiensten hebben de afgelopen tijd rekeningen van antivax-activisten geblokkeerd. NRC meldde woensdag dat er zeker acht gevallen bekend zijn waarbij een bank of betaaldienst heeft ingegrepen.

Banken blokkeren rekeningen van antivaxers en activisten

Eén van de gevallen betreft Viruswaarheid, de organisatie van Willem Engel. Engel raakte zijn rekening bij de ING eerder al kwijt, omdat de bank vreesde dat Engel 50.000 euro aan donaties had gebruikt om een stuk grond voor zichzelf in Spanje te kopen. Tijdens een rechtszaak die Engel won, bleek dat het om een lening ging.

Nu blijkt dat Engel ook problemen heeft gehad met Triodos Bank. Zij weigeren Viruswaarheid volgens de NRC als klant. In een reactie liet de bank weten dat Triodos niet alle antivaxxers over één kam scheert en dat ‘de aanvraag voor een rekening altijd per geval gaat’. Voor zakelijke rekeningen, zoals die van Viruswaarheid, stelt de bank sowieso bepaalde eisen.

Rabobank

Ook de Rabobank grijpt in tegen de activisten. Dat staat in een intern bercht dat NRC onder ogen heeft gekregen. “Rabobank faciliteert geen initiatieven die actief complottheorieën en andere bewezen desinformatie verspreiden”, staat in het bericht. "We richten ons dan vooral op de activisten, want de radicalen kunnen al via de Wwft (Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme, red.) worden aangepakt.”

Later bevestigde de bank het bericht, met de kanttekening dat het om een ‘uitgangspunt’ zou gaan. “We bekijken per geval of we een klant al dan niet accepteren”, vertelde een woordvoerder aan de NRC.

Nieuws
  • NRC, nu.nl
  • Pro Shots