Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Willem Engel wint rechtszaak over 50.000 euro aan donaties gebruikt voor lap grond in Spanje

Verontwaardigend feitje over de Viruswaarheid-voorman: Willem Engel heeft volgens ING 50.000 euro van zijn volgers geplukt om een lap grond op te kopen.

Willem Engel wint rechtszaak over 50.000 euro aan donaties gebruikt voor lap grond in Spanje

ING ontdekte de financiële stunt van Engel toen ze zijn betaalgeschiedenis besloten uit te kammen. Dat deden ze nadat het hoofd van Viruswaarheid landelijke bekendheid kreeg. Ze vreesden financiering van terrorisme of witwassing en vroegen Engel om uitleg. Er kwam geen antwoord, waarna de rekening van Viruswaarheid direct stop werd gezet. Daarop volgde al snel een kort geding, want Willem Engel zou Willem Engel niet zijn als hij niet meteen naar de rechtbank zou stappen.

Volgens Engel klopte er niks van de beschuldigingen. Hij wilde de grond in Spanje in eerste instantie zelf betalen, maar kon geen lening krijgen van ING. In juli 2020 besloot hij het geld daarom te lenen van Viruswaarheid. Eind december van dat jaar stortte hij het bedrag weer terug. “Deze lening is kortlopend en inmiddels terugbetaald. Het verstrekken van een lening heeft niks te maken met witwassen of financieren van terrorisme”, meldde hij volgens AD.

Vraagtekens

De rechtbank gaf Engel uiteindelijk gelijk, wat betekent dat ING de rekeningen van Engel, die al maanden bevroren zijn, zo snel mogelijk weer moet activeren. Na vandaag moet ING elke dag dat de rekeningen geblokkeerd blijven een dwangsom van 5000 euro aan Engel overmaken.

De rechter is niet echt te spreken over de actie van Engel, maar de ingreep van ING was volgens hen ook onnodig. "Hoewel zeker vraagtekens gesteld kunnen worden bij de handelwijze van Engel, zoals hiervoor vermeld, zijn er geen concrete aanwijzingen voor witwassen of ander crimineel handelen”, luidde het vonnis.

Nieuws
  • ad.nl, volkskrant.nl
  • Pro Shots