Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Wopke Hoekstra betrapt: minister had aandelen in belastingparadijs

De demissionair minister van financiën moet ervoor zorgen dat de Nederlandse bevolking hun belasting braaf betaalt, maar zelf sluisde hij geld door naar een belastingparadijs.

Wopke Hoekstra betrapt: minister had aandelen in belastingparadijs

Gisteren werden de zogenaamde Pandora Papers openbaar gemaakt. Het gaat om een set documenten waarin allerlei informatie wordt onthuld over de verborgen bezittingen en geheime transacties van wereldleiders en andere invloedrijke personen. De lijst bevat namen als Vladimir Poetin, Tony Blair, koning Abdullah van Jordanië, maar ook kleinere, maar voor ons bekende spelers als demissionair minister van Financiën Wopke Hoekstra.

Safaripark

De documenten zijn doorgespit door journalisten en onderzoekers van Trouw, het Financieele Dagblad en Investico. Zij ontdekten de naam van de demissionair minister tussen de ruim 2 terabyte aan documenten in een stuk over de firma Candace Management, een 'beleggingsclub van prominente Nederlandse bankiers en andere zakenmensen'. Zij investeerden samen een paar miljoen in Afrikaanse safariparken. Een week voor zijn aanstelling als minister is Wopke Hoekstra uit de firma gestapt.

Candace Management is een zogenaamde brievenbusfirma, een bedrijf dat alleen op papier in het buitenland (in dit geval de Maagdeneilanden) gevestigd is. Met de vestiging op het eiland kunnen ze meerdere belastingregels omzeilen.

Belastingparadijzen

Dat juist de demissionair minister van Financiën zijn geld in een belastingparadijs steekt, is extra opvallend. Onderzoeker Karlijn Kuijpers van Investico legt uit: “Nederland treft al bijna tien jaar allerlei maatregelen om te zorgen dat die paradijzen ophouden te bestaan.” Het aanpakken van de paradijzen is uiteraard grotendeels de verantwoordelijkheid van Wopke Hoekstra. Zijn actie staat daarmee haaks op de lijn van zowel Nederlandse banken als de overheid.

Belangenverstrengeling

Hoewel de investeringen van Hoekstra technisch gezien niet illegaal waren, schrijft het FD dat er mogelijk wel sprake is van belangenverstrengeling. Zo waren co-investeerders van de demissionair Minister bijvoorbeeld Alexandra Schaapveld. Schaapveld was tot maart 2020 toezichthouder bij ontwikkelingsbank FMO, waar de Nederlandse staat een meerderheidsbelang in heeft. Ook Tom de Swaan, president-commissaris van ABN Amro had aandelen in de brievenbusfirma. Hij kreeg deze functie bij ABN Amro in 2018 met Hoekstra’s instemming.

Wopke Hoesktra heeft inmiddels op Twitter gereageerd op de beschuldigingen. Naar eigen zeggen had hij 12 jaar geleden, toen hij het geld investeerde, niet door waar het bedrijf gevestigd was. "Daar had ik mij beter in moeten verdiepen", schrijft de CDA-politicus.

Nieuws
  • Financieel Dagblad
  • Pro Shots