Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Demissionair staatssecretaris Blokhuis: 'Supermarkten, stop net als Lidl met tabaksverkoop'

De Duitse grootgrutter Lidl kapt met de verkoop van tabak. Per direct, welteverstaan. Demissionair staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid krijgt daar wel een harde sigaar van en roept andere supermarkten op het voorbeeld van de budgetsuper te volgen.

Roken

Blokhuis deed zijn uitspraak op NPO Radio 1. Tijdens het programma Spraakmakers gaf de demissionair staatssecretaris "een groot compliment" aan Lidl, vooral omdat ze verkoop van rookwaar eerder in de ban doen dan afgesproken.

Rokers zitten natuurlijk al jaren op de schopstoel: rookvrije perrons, torenhoge accijnzen, et cetera et cetera. Het vergaande verbod op de verkoop van rookwaar in supermarkten kwam dan ook niet geheel onverwachts toen Blokhuis dit in 2021 uit de doeken deed.

Braafste jongetje van de klas

Bij die aankondiging gaf de staatssecretaris alle supermarkten drie jaar de tijd - het verbod gaat in 2024 in - om de boel terug te schroeven naar nul. Echter is Lidl in dit geval het braafste jongetje van de klas door de rokertjes nu al uit de schappen te halen, tot groot genoegen van meester Blokhuis.

"Ik roep alle supermarkten daartoe op", aldus de ChristenUnie-man, die in zijn oproep gesteund wordt door organisaties als KWF Kankerbestrijding, de Hartstichting en het Longfonds.

Geslepen marketing move

De omzet die Lidl maakt met de verkoop van sigaretten en andere rookwaar is overigens vrij laag. Bovendien profileert de Duitse budgetsuper zich de afgelopen jaren steeds meer als duurzame en groene supermarkt. Wat dat betreft is het niet uitgesloten dat de timing van deze tabaksboycot een uitgekookte pr-move is.

Nieuws
  • NOS
  • Pro Shots/Remko Kool