Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Daniel Craig: 'Volgende James Bond zou niet gespeeld moeten worden door een vrouw'

The name's Bond... Jolanda Bond?

James Bond

Het heeft even geduurd, maar eindelijk is het zover: de première van de nieuwe Bond-film. In eerste instantie zou de nieuwe 007-blockbuster al veel eerder op het witte doek verschijnen, maar door alle maatregelen werd de boel steeds uitgesteld. Tot nu dan. Vanaf 8 oktober draait No Time To Die in de bioscoop.

Dat is ook direct de laatste Bond-film waarin Daniel Craig de rol van de iconische geheim agent vertolkt. Het is de vijfde kaskraker met Craig als 007.

Daarom de vraag: who's next?

Vrouwelijke 007

Geen vrouw in ieder geval. Althans, dat is hoe Daniel Craig er zelf over denkt. Niet dat Mister Bond zijn eigen opvolg(st)er kan kiezen, maar de Britse acteur werd wel gevraagd naar zijn mening wat betreft een vrouwelijke Bond. "Waarom zou een vrouw James Bond spelen als er andere rollen zouden moeten zijn die net zo goed zijn als James Bond, maar dan voor vrouwen?" vraagt Craig zich af.

James wordt dus gewoon weer James en geen Jolanda, Jessica, of Jacoba, als het aan de huidige meneer Bond ligt.

Lashana Lynch daarentegen staat er wel voor open. Sterker: de actrice speelt naar verluidt zelfs al een vrouwelijke 007 in de nieuwste film No Time To Die. Over een eventuele volwaardige opvolger van Craig zei ze het volgende: "Bond zou een man of een vrouw kunnen zijn. Wit, zwart, Aziatisch, gemixt. Jong of oud. Puntje bij paaltje, zelfs als een tweejarige Bond zou spelen, dan nog zou iedereen naar de bioscoop gaan om te zien wat die tweejarige gaat doen, niet waar?"

Craig niet de eerste die zich uitspreekt tegen vrouwelijke Bond

Andere 'Bondvrouwen' delen dan weer Daniel Craigs mening. Ook 007-producent Barbara Broccoli (Spectre, Skyfall, Quantum of Solace, Casino Royale, Goldeneye en meer) heeft al eens laten weten niks te voelen voor een vrouwelijke Bond. "James Bond kan elke kleur zijn, maar hij is wel mannelijk", zei ze in 2020 tegen het blad Variety.

Broccoli is geen voorstander van een vrouw een rol laten spelen die voor een man geschreven is. "Ik geloof dat we nieuwe karakters moeten creëren voor vrouwen", aldus de filmproducent. "Sterke vrouwelijk karakters."

Voormalig Bondgirl Halle Berry (Jinx in Die Another Day) is het daarmee eens. Zij vindt dat de filmreeks doordrongen is van de geschiedenis, teruggaand naar het punt dat schrijver Ian Fleming (1908-1964) het karakter bedacht. "Ik denk niet dat je Bond kunt veranderen in een vrouw", liet ze in die context weten aan Entertainment Tonight.

Misschien ook voor jou:
Johan Derksen stopt toch niet en krijgt dagelijkse talkshow
Entertainment
  • Independent, Radio Times
  • Startraks Photo/Brunopress.nl