Maandenlang zat Omtzigt oververmoeid thuis, maar de luis in de pels is terug in Den Haag. Niet als CDA'er, hij voelde zich immers behoorlijk ongewenst bij de christendemocraten, maar als eenmansfractie.
Zelf zegt hij het wat 'rustiger aan te doen de komende tijd', echter deinst hij er als vanouds niet voor terug de knuppel in het hoenderhok te gooien. Zo liet hij zich tegenover Nieuwsuur uit over de formatieperikelen, een proces dat hij de laatste tijd vooral vanaf de bank in z'n woonkamer heeft gevolgd.
Pijnlijk
Omtzigt: "Als ik zie hoe er met elkaar wordt omgegaan, hoe er al zes maanden lang niet onderhandeld wordt over de inhoud, hoe er grote beloftes gedaan worden over een nieuwe bestuurscultuur, maar ik het gewoon nog totaal niet zie, en hoe ook heel grote vraagstukken zoals de ontzettend grote woningnood blijven liggen, dan is dat pijnlijk."
De onderhandelingen komen zo geen steek verder, meent hij. Het gaat te weinig over de inhoud en te veel over persoonlijke verhoudingen. Verhoudingen die de afgelopen tijd flink verstoord zijn, wat een vruchtbare bodem voor een nieuw kabinet gigantisch in de weg lijkt te zitten.
Rutte, Kaag en Hoekstra niet in kabinet
Om deze patstelling te doorbreken, zouden zowel Kaag en Hoekstra als Rutte pas op de plaats moeten maken door af te zien van een functie als minister of staatsecretaris, stelt Omtzigt. Zodat hun persoonlijke ditjes en datjes geen rol meer spelen in de formatie. In plaats daarvan zouden zij in de Kamer moeten gaan zitten hun controlerende rol vervullen.
Omtzigt: "Dan stappen nieuwe mensen in een kabinet die ook niet belast zijn met een aantal conflicten die er nu liggen. Dan haal je het wantrouwen uit het kabinet zelf."
Mochten er straks nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven, dan weet de oud-CDA'er nog niet of hij meedoet met een nieuwe partij. Hij sluit het in ieder geval niet uit. Ideeën en ambities genoeg, zou je zeggen.
Zat te doen
Een van zijn huidige doelen is nog altijd de verhoudingen tussen overheid en burger herstellen. "Toeslagouders konden de Belastingtelefoon wel duizend keer bellen zonder gehoord te worden, terwijl de gaslobby met Shell en Gazprom zo een minister (voormalig minister Cora van Nieuwenhuizen - red.) kan wegkopen."
Pieter Omtzigt stelt dan ook dat onze democratie 'een diep probleem' heeft. Het herstellen van 'grondwettelijke rechten' en 'bescherming van burgers', plus het invoeren van 'een ander kiesstelsel' zijn dan ook speerpunten in het plan van de man met een missie.
- NOS, Nieuwsuur
- www.brunopress.nl