Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Rutte trekt keutel in: toch geen coronapas voor amateurbuitensporten

Na flink wat kritiek en druk uit de Tweede Kamer ziet het demissionaire kabinet toch af van de coronatoegangspas bij amateursport in de buitenlucht. De maatregel zou eigenlijk komende zaterdag al ingaan.

sporten

Afgelopen dinsdag maakten Rutte & Co bekend hoe zij de komende periode voor zich zien. En vooral welke nieuwe maatregelen er worden ingevoerd. Samenvattend: de helft van de tijd thuiswerken en afstand houden gelden weer als dringend advies. Daarnaast is de mondkapjesplicht in publieke ruimtes (winkels, gemeentehuizen etc.) weer terug en wordt het coronatoegangsbewijs (CTB) vanaf zaterdag breder ingezet.

Veel weerstand

Maar vooral over dat laatste is men verdeeld. Eerder gaven overkoepelende organisaties al aan dat veel zwembaden en zwemscholen niet mee willen werken aan de invoering van de QR-codes. Ze willen niemand buitensluiten en noemen het beleid praktisch onuitvoerbaar. Ook veel sportscholen staan niet te springen om de pas te gebruiken, al ziet het ernaar uit dat het demissionaire kabinet voet bij stuk houdt.

Anders dan bij de amateursportverenigingen. Zij werden, verrassend genoeg, ook genoemd bij de bredere inzet van de toegangsbewijzen. Dat terwijl daar volgens OMT-man Jaap van Dissel helemaal niet op die manier over is gesproken met de regering. Van Dissel: "We weten uit het verleden dat bij buitensport de risico's veel minder zijn dan bij binnensport."

Uitzondering

Het plan kon bovendien, van links tot rechts, rekenen op heel wat weerstand en kritiek. Ook in de Tweede Kamer. De risico's zouden beperkt zijn bij buitensport en de maatregel onmogelijk te handhaven voor de vrijwilligersorganisaties.

En hoewel Rutte tijdens het debat hierover in eerste instantie leek vast te houden aan zijn voornemen, trok hij onder druk van de Kamer uiteindelijk het plan in.

Wel blijft de QR-code verplicht als men op een sportpark gebruik wil maken van de kleedkamer, kantine of bij een toiletbezoek.

Nieuws
  • NOS, AD
  • Pro Shots/Koen Laureij