Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

De wetenschap spreekt: goede sporters drinken meer alcohol dan slechte sporters

Proost!

sporters alcohol

De wetenschap is een prachtig iets, zeker als je sport en van een biertje/wijntje houdt. Want dan is de kans volgens een onderzoek van het gerenommeerde Cooper Institute in het Amerikaanse Dallas groot dat je nog een goede sporter bent ook.

Het instituut onderzocht het verband tussen de hoogte van de VO2max en alcoholinname. Ze deelden mensen in drie groepen in, te weten:


– lichte drinkers (3 of minder alcoholische consumpties per week)
– gemiddelde drinkers (tussen de 4 en 14 alcoholische consumpties per week)
– zware drinkers (meer dan 14 alcoholische consumpties per week)

Correlatie alcoholinname en fitheid

Vervolgens keken ze naar de resultaten van een inspanningstest die de mensen uit het testpanel (ruim 38.000 mensen, dus ze gingen niet over één nacht ijs) van het onderzoek deden.

Daar kwam toch wel enigszins verrassend uit dat er correlatie bleek te zijn tussen de alcoholinname van mensen en hun fitheid. Een bijzondere correlatie, want: hoe fitter, hoe meer alcohol mensen dronken per week.

Voor vrouwen geldt dat de kans verdubbelt dat je een gemiddelde of zware drinker bent als je je kwalificeerde als gemiddeld of zeer fit. Voor mannen is dat zelfs 63 procent.

Hoe dan?!

Een theorie voor de uitkomst van dit onderzoek is dat mensen die veel sporten – en dus fitter zijn – zichzelf na afloop (of op een ander moment) ook belonen met een een alcoholische versnapering . Of twee, of drie…

Hoe dan ook, het lijkt ons uitstekend nieuws. Voortaan vullen we de bidon met pils. Proost!

Lifestyle
  • Wielerrevue
  • iStock, tzahiV