doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');
@media (max-width: 679px){#fig-61ab69c58b220 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61ab69c58b220 img{#fig-61ab69c58b220 img.lazyloading{width: 65px;height: 65px;}}@media (min-width: 680px)#fig-61ab69c58b220 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61ab69c58b220 img{#fig-61ab69c58b220 img.lazyloading{width: 65px;height: 65px;}}

Stadionverbod en boete voor jongen die selfie met Memphis maakte

Sportcolumn: 'Sorry, verkeerd e-mailadres!'

Iedere week schrijven onze Panorama-verslaggevers samen een column over wat hen opvalt in de sportwereld. Deze week: 'Sorry, verkeerd e-mailadres!'
@media (max-width: 679px){#fig-61ab69c58db4c img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61ab69c58db4c img{#fig-61ab69c58db4c img.lazyloading{width: 480px;height: 480px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 1000px){#fig-61ab69c58db4c img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61ab69c58db4c img{#fig-61ab69c58db4c img.lazyloading{width: 740px;height: 740px;}}@media (min-width: 1001px){#fig-61ab69c58db4c img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61ab69c58db4c img{#fig-61ab69c58db4c img.lazyloading{width: 160px;height: 160px;}}

Micha Jacobs

Na een redelijk krankzinnige transferperiode – Messi naar PSG, Ronaldo naar Manchester United, Luuk de Jong naar Barcelona – wordt zaterdag ook de eredivisie weer hervat, onder andere met de topper AZ- PSV. Over die afgelopen transferperiode gesproken: uitgerekend AZ en PSV staan in de top 10 van Europese clubs die het meeste geld hebben verdiend voor het sluiten van de markt vorige week. PSV (6de op die lijst) verkocht alleen al Donyell Malen (aan Borussia Dortmund) en Denzell Dumfries (aan Internazionale) voor meer dan 40 miljoen euro. Met wat strooigoed erbij komt de positieve balans in Eindhoven op zo’n 46 miljoen euro. AZ (7de) komt op 42 miljoen euro in de plus, met name door de verkoop van Calvin Stengs (OGC Nice), Teun Koopmeiners (Atalanta Bergamo) en Myron Boadu (AS Monaco).

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Het zal allemaal wel. Geld, het interesseert mij eigenlijk helemaal niks. Veel fascinerender vind ik dat het voor directeur voetbalzaken van AZ, Max Huiberts, blijkbaar niet genoeg is, die zilvervloot van 42 miljoen euro. Het liefst had hij ook nog Owen Wijndal verkocht, de linksback van de Alkmaarders, zei hij vorige week. Dat er geen belangstelling voor hem was, was volgens hem allemaal de schuld van Frank de Boer die Wijndal niet opstelde tijdens het EK waardoor hij deze zomer volledig uit de picture verdween. Raar, dacht ik. Niet dat niemand Wijndal wil hebben, want dat begrijp ik nog, maar dat je eigen directeur je zo graag weg wil hebben na zo’n leegloop.

Hoe anders was dat vorige week bij Eintracht Frankfurt in de Duitse Bundesliga. Daar wilde spits Filip Kostic (oud-FC Groningen) met alle geweld vertrekken naar Lazio Roma – hij ging zelfs vlak voor het sluiten van de markt in staking –maar Frankfurt sputterde op ongekende wijze tegen. Want wat deed de Duitse clubleiding? Die gaf doodleuk een verkeerd e-mailadres op, zodat ze geen enkel bod binnenkregen, de termijn verstreek en Kostic dus ‘gewoon’ binnenboord blijft. Een klucht van het zuiverste soort, maar ik dacht meteen: wat nou als Juventus een verkeerd e-mailadres had gegeven aan Manchester United, dan had Ronaldo nu nog steeds in Turijn gespeeld, denk je niet? Lullig voor Kostic, maar vind je die streek van Frankfurt ook niet de beste streek aller tijden?

Mario Wisse

Ik mag toch hopen dat Lazio voor de zekerheid ook even met Frankfurt gebeld heeft toen een reactie op hun bod via de mail uitbleef. Zo niet, dan zit het profvoetbal amateuristischer in elkaar dan ik vermoedde.

Sinds het Bosman-arrest halverwege jaren negentig dacht ik dat de spelers en niet de clubs de baas zijn. Je verhalen over Kostic en Wijndal bewijzen anders.

Met die uitstekende back van AZ wordt geleurd alsof het een messenset van een louche colporteur is. Zal leuk voor hem geweest zijn om na het sluiten van de transfermarkt weer op de club rond te lopen, met het lange gezicht van Huiberts, omdat hij niet vertrokken is.

Meer medelijden heb ik nog met Luuk de Jong, trouwens. Klinkt gek als je het over iemand hebt die bij FC Barcelona gaat spelen, maar ik ben niet jaloers op hem. De Jong kan lekker koppen, maar zijn voeten zijn te hard om te voorkomen dat hij bij elke rondo op de Barcelona-training in het midden staat. Want Frenkie de Jong, Fati en Pedri tikken hem helemaal zoek natuurlijk. En dan is hij ook opvolger van Antoine Griezmann. Natuurlijk, die heeft het niet fantastisch gedaan bij Barça, maar de Fransoos is een ster die naadloos past bij de allure van de Catalaanse metropool. Kun je van Luuk de Jong uit de Achterhoek niet zeggen. Barcelona heeft geen geld en huurt hem in arren moede. En tuurlijk, ook als de wereldberoemde club géén Nederlandse trainer had gehad, had Luuk in Barcelona terecht kunnen komen. Maar dan alleen als toerist.

Eentje die net als iedereen gewoon in de rij had moeten aansluiten voor de Barcelona Stadion Tour en Sagrada Familia. En daarna weer lekker met het kusttreintje terug naar het budgethotel in Lloret of Calella. Toen ik las dat Luuk de Jong naar Barcelona ging, kreeg ik hetzelfde gevoel als destijds met Ruud Hesp. Het klopt niet.

Dat wil overigens niet zeggen dat het niet kan werken.

Misschien kopt hij er 25 binnen. En dan wordt Denzel Dumfries, die dit seizoen in dezelfde kleedkamer zit waar Mazzola, Matthäus en Ronaldo, die Braziliaan in dit geval, ooit met hun fles Badedas en een washandje richting de douches slenterden, voetballer van het jaar in Italië. Wie weet.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws