Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Huub Stapel over genderneutraal Gouden Kalf: 'Het is van de zotte en om van te kotsen'

Vandaag maakte het Nederlands Film Festival bekend de Gouden Kalveren voortaan 'genderneutraal' te maken. Zo worden de prijzen Beste Mannelijke Hoofdrol en Beste Vrouwelijke Hoofdrol geschrapt en samengesmolten tot Beste Hoofdrol. En daar vindt acteur Huub Stapel wel wat van.

Huub Stapel

"Het NFF beweegt mee met de tijdsgeest en heeft ervoor gekozen om het onderscheid tussen man en vrouw bij de acteerprijzen op te heffen", aldus de organisatie van het festival.

Belangrijkste filmprijs van Nederland

Voorgaande jaren werden de Gouden Kalveren verdeeld in een aantal categorieën: Beste Mannelijke Hoofdrol, Beste Vrouwelijke Hoofdrol, Beste Mannelijke Bijrol, Beste Vrouwelijke Bijrol. Maar met de ommezwaai van het NFF is dat beleid verleden tijd. Voortaan deelt de organisatie enkel nog een Gouden Kalf uit voor Beste Hoofdrol en Beste Bijrol in verschillende categorieën (films, dramaseries). Dit in het kader van 'genderinclusiviteit'.

Niet iedereen blij

Geen goed idee, aldus sommige acteurs. Huub Stapel vindt het bijvoorbeeld he-le-maal niks. Stapel: "Het is van de zotte en om van te kotsen." Verder noemt hij de beslissing 'modieus gedoe' en 'onzin'. De organisatie zou zich volgens hem beter kunnen bezighouden met het behoud van cultuur.

Ook Yorick van Wageningen (Oorlogswinter, Papillon, The Girl with the Dragon Tattoo) wordt er niet enthousiast van. Sterker: de acteur, die vooral in het buitenland successen boekt, zei zelfs per direct zijn Nederlandse Academy-lidmaatschap op; dit is de organisatie die de Kalveren verdeelt.

Van Wageningen in een brief "Ik begrijp niet dat een beslissing zo omvangrijk als deze niet aan de leden is voorgelegd. Zelfs al is het genderneutraal maken van de acteursprijzen misschien niet verkeerd; het gekozen moment om dit te doen kan nauwelijks slechter. De hele cultuursector is de afgelopen anderhalf jaar vermoord.. "

De acteur lijkt vooral bang te zijn dat er op deze manier enkel gepraat wordt over de "buitengewoon geladen identiteitspolitiek", in plaats van over de erbarmelijke staat waarin de cultuursector zich begeeft.

Entertainment
  • NOS, AD, Telegraaf
  • BrunoPress/Arjo Frank/Brunopress.nl