doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Vakantieplannen doorzetten? Zó gaat het in z’n werking met een PCR test op Schiphol

Er is bijna geen touw meer aan vast te knopen. Het ene moment kun je met alle gemak de grens over zonder bewijs nodig te hebben van negatieve testen en vaccinaties, en het andere moment moet je in bepaalde landen om de 48 uur een negatieve test kunnen laten zien. Maar hoe werkt dat nou precies met een PCR test?
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
@media (max-width: 679px){#fig-6100018b8eea3 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6100018b8eea3 img{#fig-6100018b8eea3 img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-6100018b8eea3 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6100018b8eea3 img{#fig-6100018b8eea3 img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-6100018b8eea3 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6100018b8eea3 img{#fig-6100018b8eea3 img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-6100018b8eea3 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6100018b8eea3 img{#fig-6100018b8eea3 img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}Vakantie corona

Dat het hele testbeleid op z’n zachts gezegd niet helemaal op rolletjes loopt is geen verassing. Toch zijn we nog lang niet af van die staaf in onze neus en begint het bijna een vast onderdeel van de vakantieplanningen te worden. Om het toch nog van de positieve kant te bekijken; doordat corona zich niet laat wegjagen is Nederland goed gevuld met teststraten. Zo kun je een spoed PCR test op Schiphol doen en heb je dezelfde dag nog je uitslag. Wel zo makkelijk tijdens je vakantieplanning toch?

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

PCR test

Naast de normale testen die worden afgenomen door de GGD bestaan er ook commerciële locaties waar ze (spoed)testen afnemen. Het principe is hetzelfde aangezien in beide gevallen een PCR test gebruikt wordt die is ontwikkeld om het coronavirus op te sporen. Net zoals de reguliere test krijg je bij de commerciële test een lange wattenstaaf in je neus om een monster af te nemen. Dit monster wordt vervolgens naar het lab gestuurd en er wordt gekeken of SARC-CoV-2 aanwezig is. Vervolgens krijg je een negatieve of positieve uitslag die aangeeft of je besmet bent met het virus. Een negatieve uitslag van de PCR test is momenteel een belangrijke eis voor veel landen.

Hoe werkt het?

Voor het plannen van een PCR test kan online een afspraak worden gemaakt. Je kan bij de testlocatie op Schiphol kiezen voor een spoedtest of een reguliere test. De keuze hiervan ligt natuurlijk aan je eventuele vakantieplannen. Vervolgens ga je met de auto naar je afspraak. Tijdens de test kun je in de auto blijven zitten en wordt de test dus vanuit de auto afgenomen. Het voordeel hiervan is dat je niet in een wachtruimte met andere mensen op je beurt hoeft te wachten. De test duurt in totaal maar 5 minuten en vervolgens kun je rustig via de mail je uitslag afwachten.

Vakantieplannen in het buitenland

Een PCR test kun je dus door de GGD laten afnemen of via een commercieel bedrijf zoals de Spoedteststraat in Bunnik Utrecht of Schiphol Amsterdam. De GGD is een goede gratis optie, maar als je test negatief is, is het moeilijk om het juiste reisdocument nog op tijd te regelen. Het voordeel van een commerciële teststraat is dat je bij een negatieve uitslag razendsnel de juiste documenten in huis hebt.

Veel landen hebben bepaalde regels ingesteld als het gaat om een negatief testbewijs. Zo mag je in sommige landen geen testbewijs hebben dat ouder is dan 48 uur. Een snelle check online om de regels van je vakantiebestemming te controleren kan dus zeker geen kwaad. Vooral omdat in alle landen andere regels kunnen gelden. Daarnaast heeft Nederland zelf ook nog regels als je weer thuis wilt komen. Klinkt als een hoop gedoe en geregel, maar een ander voordeel van de commerciële teststraat is dat de uitslag vaak sneller binnen is dan bij de testen van de GGD. Op die manier heb je toch nog enigszins controle over je vakantie.

Veranderend advies

Niets is zo veranderlijk als de coronaregels. Grenzen kunnen opeens sluiten, landen gaan de hele regenboog bij langs als het gaat om kleurcodes en overal worden andere eisen gesteld aan de tijd van negatieve test uitslagen. Zorg er daarom voor dat je op de hoogte bent van het laatste nieuws en ingevoerde regels van je vakantiebestemming. Reizen is gelukkig niet meer onmogelijk maar het vereist zeker wat voorbereiding.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws