Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Stop maar met die windmolenparken: Zuid-Koreaan bedenkt plee die energie van je poep maakt

Een gemiddeld persoon werpt er zo'n 500 gram per dag uit, wat omgezet kan worden in ongeveer 50 liter bruikbaar methaangas, aldus de uitvinder. Kortom, stoppen maar met al die spuuglelijke windmolenparken en zonneweides. We pompen onze eigen groene, uh... bruine energie wel het stroomnet en de kachel in.

Plee

In Zuid-Korea doen ze dat namelijk al. Nou ja, één universiteit dan. Alle Koreaanse keutels die daar in de speciaal ontwikkelde pot kletteren, worden omgezet in gas, elektriciteit en mest.

Dampende energiebron

De BeeVi, zoals de duurzame poepdoos heet, gebruikt een vacuümpomp om drollen een ondergrondse tank in te zuigen. Op deze manier hoeft er geen water gebruikt te worden om door te spoelen. Eenmaal aangekomen in de tank worden alle uitwerpselen omgezet in methaan, dat vervolgens als energiebron wordt gebruikt. Zo wordt onder andere het gasfornuis en de boiler van gas voorzien. Alles wat overblijft wordt via een speciale cel omgezet in elektriciteit.

Betaald worden voor je bruine klei

Maar daar houdt het niet op. Professor Cho Jae-weon, geestelijk vader van de duurzame pot, heeft bedacht dat mensen een bedrag uitgekeerd krijgen als ze hun behoefte doen op zijn uitvinding. Niet in Wons, de officiële valuta van Zuid-Korea, maar in cryptomunten genaamd Ggool. Bij de lokale kiosk kun je daar dan weer bananen van halen. Of een bonenschotel natuurlijk, om in no time nog meer Ggool's te verdienen.

Dat Cho wil betalen voor poep is op zich niet heel gek. Per dag produceert een gemiddeld mens zo'n 500 gram aan 'bruine klei'. Dat kan omgezet worden in ongeveer 50 liter methaangas, aldus de milieu-ingenieur. Met deze hoeveelheid gas kun óf 0.5kWh aan elektriciteit opwekken, óf een auto 1.2 kilometer laten rijden. Prima energiebron dus.

Windmolenparken en zonneweides? Hou op. Een duurzame toekomst begint mogelijk gewoon in het kleinste kamertje van je eigen huis.

Misschien ook voor jou:
Petitie om Jeff Bezos na zijn ruimtereis niet meer terug te laten keren op aarde al bijna 150 duizend keer getekend
Bizar
  • Reuters
  • Pixabay