Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Crisis in Zuid-Korea: president Yoon Suk-yeol kondigt staat van beleg af

In Zuid-Korea heeft president Yoon Suk-yeol vandaag in een televisietoespraak de staat van beleg afgekondigd.

In Zuid-Korea

Dit is een maatregel die het parlement en politieke partijen buitenspel zet, de media onder militair toezicht plaatst, en protesten en stakingen verbiedt. Volgens Yoon is deze stap noodzakelijk om de grondwettelijke orde te beschermen tegen vermeende pro-Noord-Koreaanse invloeden. De aankondiging, onverwacht en laat op de avond, heeft het land in een politieke crisis gestort.

Het parlement

De oppositie, die een meerderheid heeft in het parlement, reageerde direct en stemde een motie om de staat van beleg op te heffen. Rond het parlementsgebouw in Seoul ontstond chaos, waarbij militairen probeerden binnen te dringen. Parlementariërs en hun medewerkers hielden hen tegen, onder andere door brandblussers te gebruiken. Parlementsvoorzitter Woo Won Shik benadrukte dat het parlement de democratie zal verdedigen.

Kritiek

De maatregelen van Yoon lijken weinig draagvlak te hebben onder de bevolking. Ondanks het verbod op demonstraties gingen mensen de straat op in Seoul. Ook binnen Yoons eigen conservatieve partij is er kritiek; partijleider Han Dong-hoon noemde het besluit onjuist. Oppositieleider Lee Jae-myung, die volgens peilingen populairder is dan Yoon, bestempelde de afkondiging als ongrondwettelijk.

Verleden van autoritaire regimes

Deze gebeurtenissen markeren een dieptepunt in de spanningen tussen de regering en het parlement, dat eerder Yoons begrotingsplannen en benoemingen van aanklagers blokkeerde. De situatie heeft niet alleen politieke verdeeldheid vergroot, maar roept ook herinneringen op aan Zuid-Korea's verleden van autoritaire regimes. Sinds de democratische hervormingen in de jaren ’80 is het land echter niet meer geconfronteerd met een dergelijke machtsgreep.

Nieuws
  • NOS
  • Adobe Stock