doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Danny Nelissen: 'Het gaat erom dat je wint, niet dat je je bewijst'

Aanstaande zondag, op de dag dat Oranje in Boedapest aantreedt voor zijn achtste finale op het EK voetbal, is Mathieu van der Poel verwikkeld in de strijd om de gele trui tijdens het openingsweekend van de Tour de France. Is na de Oranjekoorts ook al de Tourkoorts losgebarsten? We vragen het aan een expert.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
@media (max-width: 679px){#fig-61e4e65252bc2 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61e4e65252bc2 img{#fig-61e4e65252bc2 img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-61e4e65252bc2 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61e4e65252bc2 img{#fig-61e4e65252bc2 img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-61e4e65252bc2 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61e4e65252bc2 img{#fig-61e4e65252bc2 img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-61e4e65252bc2 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61e4e65252bc2 img{#fig-61e4e65252bc2 img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}Danny Nelissen: 'Het gaat erom dat je wint, niet dat je je bewijst'

“Met Danny Nelissen.”

Danny! Klaar voor de Tour?

“Ik heb net mijn tweede vaccinatie gehad, dus ik denk het wel. Is ook wel nodig voor als ik straks in een bubbel in Frankrijk zit.”

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Ga je?

“Ik ben er als analist voor de NOS in de laatste Tourweek bij ja, in de Pyreneeën. Daar wordt de Tour beslist, waarschijnlijk tijdens die tijdrit op de voorlaatste dag. Leuk om daarbij te zijn, al ben ik niet iemand die er per se live met zijn neus bovenop moet zitten. Ik bedoel: als ik op een berg sta, heb ik ook een tv nodig, anders zie ik niks van de koers.”

Heb je niet het idee dat de Tour dit jaar wordt gesandwicht door het EK voetbal en de Olympische Spelen?

“Het maakt mij eigenlijk niks uit hoeveel er wordt gevoetbald. Ik vind de Tour nog altijd het hoogtepunt van de zomer, hoeveel voetbalwedstrijden er ook worden uitgezonden. Zoveel geef ik niet om voetbal. Oekraïne- Noord-Macedonië, alsjeblieft zeg. Het is ook niet voor het eerst dat de Tour tussen een groot voetbaltoernooi en de Olympische Spelen valt. Dat gebeurt sowieso eens in de vier jaar.”

Dit is de eerste Tour van Mathieu van der Poel. Extra speciaal?

“De eerste twee ritten zijn op z’n lijf geschreven, dus het zou zomaar kunnen dat hij in één van die ritten de gele trui pakt. Dat hij in goeden doen is heeft hij onlangs in de Ronde van Zwitserland wel bewezen. Het is alsof er een beetje van zijn opa (Tourlegende Raymond Poulidor, red.) en zijn vader (oud-wielergrootheid Adri van der Poel, red.) in een mixer is gegooid en dat er zo’n wonderlijke verschijning als hij uitkomt. Geweldig om te zien wat die jongen allemaal kan, maar vooral ook hoe rustig en stoïcijns hij onder alle druk blijft.”

Maken renners zoals hij de koers niet veel leuker dan voorheen?

“Zeker, maar het is niet zo dat een renner als Mathieu uniek is. Graaf eens wat dieper in de wielerhistorie en je vindt er nog een paar. Het wielrennen is gewoon veranderd. De amusementswaarde is nu veel groter dan toen Team Sky nog de koers controleerde. Het is de verdienste van Sky dat ze met hun kennis een grote voorsprong op de rest hadden, maar dat maakte het er niet altijd leuker op. Het wielrennen lijkt sowieso een andere sport geworden. Kijk alleen naar het materiaal, dat is de laatste jaren zóveel verbeterd. Oud-wielren-ner Hennie Stamsnijder bracht laatst wat oude fietsen naar mijn werk.

Daar zaten echte ‘oudjes’ tussen. Ik zei: Daar hebben ze ooit de Tour mee uitgereden. Dat is toch niet normaal! Vergeleken met die fiets is de fiets van Mathieu een straaljager.”

Over straaljagers gesproken: vorig jaar zette de Sloveen Tadej Pogacar heel Jumbo-Visma te kakken door in de laatste tijdrit Primoz Roglic uit het geel te rijden. Gaat hij dat dit jaar weer flikken?

“Dat weet ik niet, maar ik zag het vorig jaar wel al aankomen. Ik heb mij doodgeërgerd aan de manier waarop Jumbo-Visma elke dag fietste. Alsof ze de Tour al hadden gewonnen. En dat de ploegleiding maar bleef roepen dat het tactisch plan zo goed was en dat het allemaal niet beter kon. De renners waren top, maar tactisch liet de ploegleiding gaten vallen, dat bewees Pogacar wel. Het is heel simpel: in het wielrennen gaat het erom dat je wint, niet dat je je bewijst. Jumbo-Visma wilde zich vorig jaar bewijzen, ze wilden laten zien dat ze de beste waren. Maar dat waren ze dus niet, en dat heb ik met mijn analytische blik al vóór die laatste tijdrit gezegd. Ik krijg op zo’n moment niet graag gelijk, maar ik kreeg het wel.”

Zullen ze ervan hebben geleerd?

“Dat mag ik hopen, anders wordt het een hele vervelende Tour. Maar ik las dat Roglic alles al aan het downplayen is, om de favorietenrol bij hem weg te houden. Dat lijkt mij wel een goed teken.”

De Tour de France start aanstaande zaterdag (26 juni) in Brest en eindigt op zondag 18 juli zoals altijd op de Champs-Elysées in Parijs. Alle etappes zijn te volgen bij de NOS op NPO1.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws