Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Mensen dumpen massaal hun coronahuisdieren in asiel

Veel huisdieren kregen een bootlading extra aandacht tijdens de lockdown en veel mensen die voor die tijd nog geen huisdier hadden, schaften er eentje aan om de eenzaamheid tegen te gaan. Nu het land weer open gaat, brengt een deel van die laatste groep hun geliefde viervoeters doodleuk terug naar het asiel.

Mensen dumpen massal hun coronahuisdieren in asiel

Het is natuurlijk beter dan een hond achterlaten in het bos, maar het heeft toch iets harteloos. Dagelijks worden er in Amsterdamse dierenasielen dieren teruggebracht die even als corona-afleiding gebruikt zijn, maar waarvoor de baasjes nu geen zin of tijd meer hebben. In Het Parool beschrijft Jeanine Kornmann, woordvoerder van dierenasiel DOA hoe ze elke dag wel een doos met een coronakonijn en minstens eens per week een hond voor de deur vinden. “Mensen kunnen er weer op uit, mogen weer naar kantoor. Huisdieren verdwijnen weer uit beeld. En dan is het: weg ermee.”

Kenmerken

Het ‘coronahuisdier’ is ondertussen een bekend fenomeen bij DOA. Typische voorbeelden zijn angstige of slecht opgevoede jonge dieren. Diezelfde gedragsproblemen zijn naar verwachting ook vaak de reden dat baasjes hun dier buiten de deur zetten. Dat vraagt veel tijd en daar krijgen mensen door de versoepelingen juist minder van.

Hoewel je verwacht dat de grootse golf van mensen die hun Pluisje of Loebas zat zijn de beesten direct na de aankondiging van de eerste versoepelingen de deur uit zouden zetten, gaat het proces al een aantal maanden door. De verwachting is bovendien dat het, samen met de versoepelingen, alleen maar meer zal toenemen.

Nieuws
  • parool.nl
  • iStock