Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Start inhoudelijk onderzoek MH17 - Verdachten komen niet opdagen

Het is zeven jaar geleden dat vlucht MH17 werd neergehaald en ondertussen hebben er al 25 inleidende zittingen plaatsgevonden, maar nu is het dan eindelijk zover: de inhoudelijke behandeling van het proces over de vliegtuigcrash is van start gegaan.

Start inhoudelijk onderzoek MH17 - Verdachten komen niet opdagen

In de media wordt het beschreven als een ‘spookproces’. De vier verdachten Igor Girkin, Sergej Doebinski, Leonid Chartsjenko en Oleg Poelatov zijn allemaal, zoals verwacht, afwezig. Voor Poelatov zijn nog twee advocaten opgetrommeld, maar de rest heeft niks van zich laten horen. De vragen die aan hen gesteld zouden worden, zullen dan ook niet beantwoord kunnen worden. Dat hadden er heel wat kunnen zijn, want het dossier over het neerhalen van het vliegtuig bestaat uit ruim 65.000 pagina’s.

De verwachting is ook dat, ongeacht het oordeel van de rechters, er uiteindelijk niemand in de cel terecht zal komen als gevolg van het proces. Het wordt de daders wel lastiger gemaakt om de grens over te steken, want dat brengt voortaan een risico van aanhouding met zich mee.

Hackpogingen

Het onderzoek naar de crash is ondertussen nog in volle gang. Tussendoor komt er dus nog allerlei nieuws binnen over het proces, zoals het feit dat de Amerikanen, die in bezit zijn van satellietbeelden waarop te zien zou zijn dat er vanuit Oost-Oekraïne een raket wordt afgevuurd, weigeren de desbetreffende video op te sturen.

Het onderzoek naar de crash is nog in volle gang.

Daarnaast wist de Volkskrant te ontdekken dat Russische hackers in 2017 toegang kregen tot de systemen van de Nederlandse politie. Een jaar geleden, tijdens één van de inleidende zittingen, meldde het OM al dat er sprake was van ‘een klassieke en cynische desinformatiecampagne’, waarbij ook al gewezen werd op pogingen tot hacks om het onderzoek te beïnvloeden.

Vervolg

Voorzitter Steenhuis van de rechtbank heeft maandag uitgebreid uitgelegd hoe het proces verder voortgezet zal worden. Dat gebeurde vooral omdat er ook vanuit de buitenlandse pers veel aandacht is voor MH17, dus wat extra uitleg over het rechtssysteem was gewenst.

Voorlopig gaat de rechtbank verder met de bespreking van feiten en hoofdvragen. Vanaf volgende week donderdag krijgt het OM de gelegenheid om delen van het dossier voor te houden, waarna de advocaten van Poelatov hun verhaal kunnen houden.

Nieuws
  • telegraaf.nl, volkskrant.nl
  • Pro Shots