Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Nooit meer je gazon maaien met kunstgras!

Het gazon in je tuin heeft veel onderhoud nodig. Regelmatig maaien en in de zomer dagelijks sproeien zijn werkzaamheden die je moet uitvoeren als je een gazon in je tuin hebt. Heb je er genoeg van om iedere week je gazon te moeten maaien? Zeker als je een grote tuin hebt kan dit een behoorlijke klus zijn. Denk dan eens aan kunstgras.

Nooit meer je gazon maaien met kunstgras!

De voordelen van kunstgras

Het grote voordeel van kunstgras is dat je er geen onderhoud aan hebt. Dat betekent dat je niet hoeft te maaien en te sproeien om je gazon mooi te houden. Kunstgras ziet er fraai uit in alle seizoenen van het jaar. Daarnaast is kunstgras vaak haast niet meer te onderscheiden van echt gras. Kunstgras kun je gebruiken in iedere tuin. Of je nu een klassieke of een moderne tuin hebt, kunstgras past overal!

Duurzaamheid

Van kunstgras kun je jarenlang plezier hebben. Vooral als je kiest voor kunstgras van een goede kwaliteit kan het vaak jaren mee. Goedkoop kunstgras ziet er vaak in het begin goed uit, maar het slijt sneller en ziet er dan vaak niet mooi meer uit. Je kunstgras blijft er langer mooi uit als je het af en toe onderhoud. Het kan namelijk gebeuren dat er mos tussen het kunstgras gaat groeien. Om dat te voorkomen kun je het beste zo nu en dan de bladeren eraf halen. Af en toe afborstelen zorgt er ook voor dat je kunstgras er netjes uit blijft zien.

Kunstgras laten leggen

Ga je kunstgras kopen? Dan zijn er twee opties. Of je legt het zelf of je laat het leggen door een expert. Als je zelf een beetje handig bent kun je dit zelf, maar heb je een tuin met veel hoeken en bochten dan is het voor het beste resultaat vaak beter om het te laten leggen. Zorg voor een vlakke ondergrond en goede afwatering als je kunstgras gaat leggen.

Waar moet je op letten als je kunstgras koopt

Er zijn een aantal dingen waarop je kunt letten als je kunstgras koopt. Het beste kun je kiezen voor kunstgras van een wat betere kwaliteit. Dit is qua aanschaf wel wat duurder, maar dit betaalt zich terug omdat dit kunstgras veel langer mee gaat.

Vezeltype

De vezels van een kunstgrasmat worden of van polyethyleen(PE) of van polypropyleen(PP) gemaakt. Ieder type vezel heeft zijn eigen kenmerken. Polyethyleen is wat zachter en is duurzaam, waardoor het veel gebruikt wordt voor kunstgras dat je in tuinen vindt. Het materiaal is ook wat minder gevoelig voor verkleuring door de zon. Polypopyleen is wat stugger en wordt vooral veel gebruikt voor sportvelden zoals tennis- en golfbanen.

De structuur en lengte van de vezel

Kijk allereerst naar de vezelstructuur. De grassprieten moeten stevig zijn vastgelijmd op de mat. Het mag niet mogelijk zijn om grassprieten los te trekken van de mat. Let daarnaast op de lengte van de grassprieten. Kunstgras is namelijk verkrijgbaar in verschillende grassprietlengtes. Als je een natuurgetrouwe uitstraling wilt hebben kun je het beste kiezen voor kunstgras met een wat langere vezel van minimaal 30 mm.

Natuurgetrouwe uitstraling

Kunstgras dat geen natuurgetrouwe uitstraling heeft ziet er vaak minder mooi uit. In een echt gazon vind je vaak grassprieten met verschillende kleurschakeringen. De ene grasspriet is donkergroen en de andere is lichter van kleur. Kunstgras van goede kwaliteit houdt hier rekening mee waardoor het er natuurgetrouwer uitziet.

Dichtheid en dikte van de vezel

De dikte van een vezel wordt gemeten in de eenheid Dtex, het gewicht van een vezel per 10 kilometer. Meestal geldt dat hoe dikker een vezel is hoe sterker het kunstgras is. Daarnaast kun je ook letten op de vorm van de vezel. Kunstgrasvezels van goede kwaliteit hebben vaak een nerf in de spriet, net zoals echt gras dat heeft. Hierdoor blijft het langer veerkrachtig en ziet het er natuurlijker uit. Ook de dichtheid van de vezel is belangrijk. Hoe dichter de vezels op elkaar staan hoe natuurlijker het kunstgras eruit ziet.

Veilig kunstgras

Als je huisdieren of kleine kinderen hebt dan is het belangrijk dat je kunstgras veilig is. Kleine kinderen hebben vaak de neiging om alles in hun mond te stoppen. Daarom is het belangrijk om te weten dat de kunstgrasvezels getest zijn en voldoen aan de Europese normen (bijvoorbeeld de NEN-EN 71-3 norm). Informeer ook of er geen zware metalen in het kunstgras zitten. Dit kun je navragen bij de leverancier.