Op welke manier verwarm jij je huis? 

Er thuis warmpjes bij zitten: wie wil dat nou niet?
@media (max-width: 679px){#fig-60cdba15d561a img.lazyloading{background: #eee;}#fig-60cdba15d561a img{#fig-60cdba15d561a img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-60cdba15d561a img.lazyloading{background: #eee;}#fig-60cdba15d561a img{#fig-60cdba15d561a img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-60cdba15d561a img.lazyloading{background: #eee;}#fig-60cdba15d561a img{#fig-60cdba15d561a img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-60cdba15d561a img.lazyloading{background: #eee;}#fig-60cdba15d561a img{#fig-60cdba15d561a img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}Op welke manier verwarm jij je huis? 

Tegenwoordig zijn er allerlei manieren om je huis te verwarmen. We zetten de vier populairste (aardgasvrije) opties voor je op een rij en vertellen je ook wat de belangrijkste dingen zijn om op te letten. Zoals periodiek cv-onderhoud. Zo weet je precies welke soort verwarming het beste bij jou past.

Waarom geen aardgas?

Om de klimaatdoelen te halen worden veel nieuwbouwwoningen nu al klimaatneutraal opgeleverd. Omdat een traditionele cv-ketel op aardgas niet duurzaam is, kiezen we steeds vaker voor betere én goedkopere alternatieven. Aardgas is namelijk een fossiele brandstof en wordt steeds duurder. De prijs van stroom, daarentegen, daalt. Bovendien kan elektriciteit duurzaam worden opgewekt. Dit is niet het geval bij aardgas.

1. Pelletkachel

Met een pelletkachel kun je prima je huidige cv-installatie op aardgas vervangen. Door samengeperste houtsnippers (pellets) te verbranden, komt er op een duurzame manier warmte vrij. In vergelijking met een open haard verwarmt een pelletkachel de ruimte effectiever. Dit komt doordat de kachel zijn warmte de ruimte inblaast. Een open haard geeft alleen stralingswarmte af.

Goed om te weten: Als je een houtkachel of open haard hebt, is het essentieel om minstens één keer per jaar het afvoerkanaal te laten reinigen door een schoorsteenveger. Zo blijf je brandveilig stoken.

2. Warmtenet

Een warmtenet wordt ook wel stadsverwarming genoemd. Je gemeente bepaalt of dit voor jouw woning beschikbaar is. Je kunt hier dus helaas niet zelf voor kiezen.

3. Elektrische cv-ketel

Vooralsnog speelt de elektrische cv-ketel geen grote rol in onze transitie van aardgas naar een duurzame energiebron. Dit komt door het hoge energieverbruik van een elektrische cv.

Dit zal uiteraard veranderen als de prijzen van stroom verder blijven dalen. Of als je zelf stroom op kunt wekken met zonnepanelen. En dat is goed nieuws. Want een elektrische cv-ketel heeft een hoop voordelen ten opzichte van een cv-installatie op gas: de ketel is makkelijk te installeren, voordelig geprijsd, haalt een hoog rendement (tot bijna 100%) en warmt heel snel op.

Daarnaast kun je de ketel dus prima combineren met zonnepanelen. Een elektrische cv-ketel vergt uiteraard wel periodiek onderhoud. Maar dat is alsnog een stuk minder onderhoud dan andere verwarmingssystemen nodig hebben.

4. Hybride elektrische warmtepomp

Een warmtepompinstallatie werkt samen met een cv-ketel op aardgas. Daarmee maakt het de overstap naar gasvrij verwarmen een stuk makkelijker. Alleen wanneer het nodig is,

springt je cv-installatie op gas bij. Een hybride warmtepomp is ook in een matig geïsoleerde huis rendabel. Een gewone elektrische warmtepomp rendeert alleen goed in een goed geïsoleerde woning.

Laatste nieuws