doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

‘De Universitair’ - Drugsbaas met een diploma is ‘most wanted' 

Er staat een nieuwe naam op de internationale opsporingslijst. Flor Bressers, ook wel bekend als ‘De Lange’, ‘Bongoking’, ‘De Universitair’ of ‘De Vingerknipper’, is de zoveelste drugsbaas die door de EncroChat-hack in beeld is gekomen.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
@media (max-width: 679px){#fig-60cdb08da21de img.lazyloading{background: #eee;}#fig-60cdb08da21de img{#fig-60cdb08da21de img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-60cdb08da21de img.lazyloading{background: #eee;}#fig-60cdb08da21de img{#fig-60cdb08da21de img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-60cdb08da21de img.lazyloading{background: #eee;}#fig-60cdb08da21de img{#fig-60cdb08da21de img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-60cdb08da21de img.lazyloading{background: #eee;}#fig-60cdb08da21de img{#fig-60cdb08da21de img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}‘De Universitair’ - Drugsbaas met een diploma is ‘most wanted' 

Bressers heeft een flinke stapel bijnamen. Niet allemaal zijn ze even spannend (‘De Lange’ kreeg hij vanwege - je raadt het al - zijn opvallende lengte), maar achter sommige van zijn namen gaan interessantere verhalen schuil. Zo staat de 35-jarige Belg ook bekend als ‘De Universitair’, omdat hij een masterdiploma criminologie aan de universiteit behaalde. In andere kringen wordt hij ‘De Vingerknipper’ genoemd. Niet omdat Bressers met een knip in de vingers cocaïne van A naar B laat transporteren, maar omdat hij in 2014 met een heggenschaar de pink van een Nederlandse drugscrimineel af zou hebben geknipt. De Vlaming werd er voor vervolgd, maar wegens gebrek aan bewijs ook weer vrijgesproken.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

De actie met de heggenschaar zou niet de enige mishandeling zijn waar Bressers bij betrokken was. In 2016 zou hij opnieuw een drugscrimineel laten gijzelen. De man, een Nederlandse bloemist, werd in elkaar gemept en bewerkt met een scheermes. Dit keer werd de Belg wel schuldig bevonden voor de mishandeling en veroordeelde het parket in Antwerpen hem tot vier jaar celstraf. Bressers was het land echter al ontvlucht, en zou zich ondertussen hoogstwaarschijnlijk in Zuid-Afrika bevinden.

Twee drugsdossiers

Dat Bressers serieuze zaken deed als het om cocaïne gaat, blijkt wel uit twee dossiers die besproken worden in de Belgische krant De Morgen. Zo zou hij een partij containers met coke naar de Belgische ereconsul in Moldavië hebben gesmokkeld. De drugs werden verstopt onder een lading rijst van een Surinaamse handelaar die achteraf geliquideerd werd. Zijn lichaam, met één kogel in het voorhoofd, werd drie maanden later gevonden in Guyana.

Een tweede lading van 3,2 ton cocaïne werd onderschept in Rotterdam. Uit de gehackte EncroChat-berichten bleek al snel dat het om bezit van Bressers (Op EncroChat gebruikte hij de naam 'Bongoking') ging. “Vroeg of laat moest dit gebeuren. Maar we hebben toch een mooie reeks neergezet”, stuurde hij naar een medeverdachte. Even later werd een tiental Belgische verdachten in de kraag gevat. Maar Bressers? Die is nog steeds nergens te bekennen.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws