Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Tinder gaat op zoek naar je strafblad

Zien mensen straks naast je selfies, vakantiekiekjes en foto’s met vissen ook nog wat andere interessante informatie op je tinderprofiel? Dat zou maar zo kunnen. Na de laatste update van de Amerikaanse variant van de app kunnen gebruikers checken of hun potentiële date een strafblad heeft. De vraag is natuurlijk: komt deze optie straks ook overwaaien naar Nederland?

Tinder gaat op zoek naar je strafblad

In Amerika is het sinds deze week mogelijk voor gebruikers om hun potentiële afspraakjes te screenen voordat ze een afspraakje maken. Even checken of de potentiële date nog wat op zijn of haar kerfstok heeft, zeg maar.

Antecedentencheck

Dat kan via het speciale 'Veiligheidscentrum', een nieuwe optie binnen de app die tot stand is gekomen door een samenwerking met Garbo. Laatstgenoemde is een organisatie die zogenaamde antecedentenchecks kan doen. Het idee achter deze stap, zo legt Tinder uit, is de veiligheid vergroten op de app.

Voor een check is niets meer nodig dan een naam en telefoonnummer. Garbo pluist vervolgens uit of diegene een strafblad heeft, geeft dit door aan de aanvrager en moedigt deze aan om de info met Tinder te delen.

Geweld en seksueel wangedrag

Is door de nieuwe optie straks elk wissewasje zichtbaar? Neen. Garbo heeft aangegeven de focus te leggen op strafbladen wegens seksueel misbruik of geweld. Een melding als ‘Freek - 36 - eyeliner stelen uit de Kruidvat’ zal dus niet zo snel boven komen borrelen. Eentje als ‘Tim - 26 - dubbele liquidatie met een wc-ontstopper’ des te meer.

"Als iemand in het verleden grensoverschrijdend gedrag heeft laten zien, voorspelt dit vaak ook of iemand in de toekomst op deze manier een gevaar kan vormen", aldus Kathryn Kosmides van Garbo . Kost je overigens wel wat: de eerste twee checks zijn gratis, daarna rekent de app 2,50 dollar per screening.

Ook in Nederland?

De toepassing wordt overigens niet zonder kritiek gelanceerd. Experts betogen dat veel mensen die kwaad in de zin hebben helemaal geen strafblad hebben. Zo'n check kan onder andere leiden tot een vals gevoel van veiligheid, aldus onderzoekster Nicole Bedera tegen het AD. Andersom betekent het natuurlijk ook niet dat iemand die ooit schuldig is bevonden aan een geweldsdelict per se een bedreiging vormt. Om nog maar te zwijgen over wat dit betekent voor iemands privacy.

Maar goed, kritiek of niet, in Amerika heeft Tinder de boel al doorgevoerd. Daar kunnen gebruikers sinds deze week hun potentiële afspraakje door laten lichten door Garbo. Even de boefjes eruit filteren. Of, en zo ja, wanneer Nederlandse gebruikers zo'n check kunnen doen, is niet bekend.

Misdaad
  • crime-nieuws.nl, AD
  • Unsplash